Societat

equipaments

L’arxiu de les Garrigues completa la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya projectada per la Mancomunitat

“Avui podem dir que l’Arxiu Comarcal de les Garrigues esdevé també un símbol: el de la culminació d’aquesta Xarxa de la Mancomunitat”, diu la consellera de Cultura, Natàlia Garriga

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha inaugurat avui l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, al municipi de les Borges Blanques, acompanyada de l’alcalde, Josep Ramon Farran, la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández i el president del Consell Comarcal, Antoni Villas i altres representants institucionals.

El nou equipament forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya (XAC) que fou ideada per la Mancomunitat de Catalunya fa més de 100 anys. Amb l’Arxiu Comarcal de les Garrigues s’assoleix l’objectiu de crear i desplegar una xarxa d’equipaments amb vocació de servei públic, dirigits, impulsats i coordinats pel Departament de Cultura.

Com ha recordat la consellera Garriga, “l’Arxiu de Cervera ha passat a la història per inaugurar, l’any 1932, la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya. I avui podem dir que l’Arxiu Comarcal de les Garrigues esdevé també un símbol: el de la culminació d’aquesta Xarxa de la Mancomunitat.” La consellera també ha afegit que aquesta culminació “és un deure històric de la nostra memòria nacional, democràtica i republicana”.

L’Arxiu Comarcal de les Garrigues neix amb la missió de garantir la preservació i la difusió del patrimoni documental de caràcter local i comarcal. És per això que assumeix una important funció d’agent cultural i social al servei de la comarca i el municipi. L’arxiu, de forma paral·lela, també té la missió d’assessorar, a les administracions locals i a aquelles institucions que ho sol·licitin, en matèria de gestió de documents i en la implantació de sistemes de gestió documental, tant en suports tradicionals com electrònics.

El nou arxiu s’ubica en un edifici de nova construcció situat al carrer del Raval del Carme, aixecat sobre uns terrenys cedits per l’Ajuntament de les Borges Blanques, on s’ha fet una obra moderna que s’ajusta als requisits tècnics i tecnològics d’un equipament del segle XXI. El Departament de Cultura hi ha invertit 2.712.997 d’euros per a la construcció i equipament de l’arxiu comarcal.

L’arxiu té una superfície total de 1.292 m² i a la planta baixa disposa d’amplis espais públics, a més d’un moll de càrrega i descàrrega per la recepció de documents i un magatzem. També es troba la sala de primers tractaments i classificació de documents, a més d’una sala de digitalització.

Entre les joies que té l’arxiu, en aquests moments disposa de 18 pergamins dels segles XIV-XVII, cedits per l’Ajuntament de l’Albi, conservats fins ara a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell. Properament, ingressarà tota aquella documentació relativa als ajuntaments de la comarca, al Consell Comarcal, als òrgans o entitats dependents de la Generalitat, de l’Administració de justícia, dels registres públics i dels serveis de l’Estat corresponents a la comarca. També podrà ingressar tota aquella documentació relativa a les persones físiques o jurídiques d’interès històric o cultural, així com tota mena de documentació que es consideri pertinent que s’hi destini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona
Infraestructures i Serveis

La millora de la C-37 entre Valls i Pont d’Armentera, aquesta tardor

Valls
Infraestructures i serveis

Nou itinerari per a vianants i ciclistes entre Manresa i Santpedor

Manresa
SOCIETAT

Col·labora amb projectes a Sudan, Haití, el Marroc i Palestina

Terrassa
Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot