Societat

GIRONA

L’Ajuntament i l’ACA discrepen pel sobrecost de la planta de Montfullà

L’Ajuntament de Girona i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) discrepen pel sobrecost de les obres d’ampliació de l’estació potabilitzadora d’aigua potable (ETAP) de Montfullà (Bescanó), completades el 2012. Una sentència recent dona per bo el pacte entre una de les adjudicatàries dels treballs i l’ACA. El govern ha pagat 1,4 milions d’euros de més sobre l’import inicial, cosa que desagrada al consistori, que ha presentat un recurs contra la resolució al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons es recull en la sentència del jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona, del 21 de juliol del 2023 –de la qual es va parlar en el ple de dilluns–, l’ampliació va costar 56,8 milions d’euros (sense IVA) i va comptar amb 41,2 milions dels fons de cohesió europeus. L’ACA, l’Ajuntament, el Consorci d’Aigües de la Costa Brava Girona (CACBGI) i la Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Regencós, Pals i Torrent es van repartir els 15,6 milions restants i van signar un conveni el 2008.

De l’aportació de les administracions (els 15,6 milions), el conveni estipulava que l’Ajuntament n’assumia el 13% (poc més de dos milions). Era el percentatge sobre el preu de licitació de l’ampliació (14,6 milions, sense IVA) per reforçar l’abastament a la Costa Brava centre. El preu es va sobrepassar de 2,2 milions (sense IVA) i els treballs en van costar 16,8 per canvis de disseny i addició d’elements nous, entre altres coses, assenyala la sentència. Degremont SA va reclamar els 2,2 milions al jutjat.

“Acord transaccional”

Fonts de l’ACA destaquen que s’han pagat els 1,4 milions “sense interessos” a la societat “fruit de l’acord transaccional, confirmat per sentència”. L’empresa pública ha repercutit a l’Ajuntament la part que li tocaria (610.000 euros, segons fonts municipals).

L’Ajuntament ha fet saber a l’ACA que està disconforme amb aquesta manera d’actuar. El consistori, que s’havia sentit exclòs de l’acord amb l’empresa, diu que la part del sobrecost que ha d’assumir no perjudica el contribuent, que en el seu moment va contribuir a l’ampliació de Montfullà via factura ordinària.

L’equip de govern de Girona, de Guanyem, Junts i ERC, manté una “relació constant i fluida” amb l’ACA i treballa “de manera conjunta” amb el Consorci en la gestió de la potabilitzadora. Encara queda pendent, però, aclarir la titularitat de la part ampliada i la xarxa de transport. Pel conveni del 2008, “les instal·lacions han de ser cedides als beneficiaris”, sosté l’ACA.

En el ple, Sílvia Paneque (PSC) va demanar més dades sobre la sentència. L’alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), li va respondre que “el pecat original” havia estat la certificació de les obres i del projecte, que fan aflorar les discrepàncies amb l’ACA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat