Societat

MADREMANYA

Un estudiant d’institut museïtza l’antiga ferreteria familiar amb 120 anys d’història

Un estudiant de segon de batxillerat de l’institut de Celrà ha museïtzat l’antiga ferreteria familiar de Madremanya que té més de 120 anys, informació que recull l’Agència Catalana de Notícies. Guillem Martínez, amb l’ajuda dels pares, ha catalogat totes les eines que ha anat trobant a l’antic negoci, que estava tancat des de que el seu avi va morir el 2012.

L’objectiu de Guillem era presentar-ho com a treball de recerca de l’institut, però finalment s’ha convertit també amb un homenatge als seus avantpassats. En total hi ha catalogades 240 eines de tot tipus, que es poden consultar amb codi QR. La voluntat tant d’en Guillem com de la família és obrir les portes de l’antiga ferreteria -que està annexa a la casa- i que es pugui visitar per aquells que hi estiguin interessats.

Poc es podien esperar els pares de Guillem Martínez que el local ple de pols, ferros i eines antigues que tenen al costat de casa seva a Madremanya s’acabaria convertint en un museu. Ara, aquesta antiga ferreteria familiar que va obrir el 1902 i va tancar 110 anys després, s’ha convertit en el treball de recerca de Guillem i en un espai cultural més del poble. Ell vol estudiar Infermeria a la Universitat de Girona, però volia optar a una de les beques que ofereix l’Ajuntament de Madremanya per treballs de recerca que tinguin a veure amb el poble.

Amb aquest objectiu, va demanar als pares que li donessin un cop de mà a netejar aquell local annex, que feia més de dotze anys que estava tancat. “Tenint això a casa i amb l’espina clavada arran de la mort del meu avi, vaig acabar fent el museu”, explica.

Un museu que la família obre a tothom que el vulgui visitar. Deixen clar que no en volen treure cap benefici, però sí que demanen que se’ls truqui per tal de poder gestionar les visites. “És una cosa pel poble i per qui li interessi veure com era una ferreteria fa més de 100 anys”, explica.

El museu es divideix en quatre zones diferenciades. A cadascuna hi ha un codi QR que, un cop descarregat, porta a l’usuari a un catàleg on pot veure les eines d’aquell espai. “Hi ha tot tipus de serres, d’encluses, de martells o eines molt antigues que semblen repetides però que totes tenen alguna característica que fa que serveixin per alguna cosa concreta”, explica Guillem.

La ferreteria és un espai relativament petit però respira història. De fet, arran de la neteja que van començar el mes d’abril passat, van trobar un dietari que anava del 1890 al 1920. Això els va fer sospitar que hi havia d’haver una altra ferreteria, ja que l’espai que s’ha museïtzat data del 1902.

Va ser aleshores quan van començar a indagar i van aconseguir saber que en una altra zona del poble va existir una altra ferreteria de la família, ja al segle XIX. La mare d’en Guillem, la Lídia Cruset, explica que haver ajudat el seu fill a tirar endavant el projecte de museïtzació ha estat alhora una satisfacció per saber molt més de la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins