Societat

SALUT

Un estudi identifica un inhibidor d’una proteïna clau en la metàstasi

L’Institut de Recerca Biomèdica de Girona (Idibgi) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han identificat una molècula natural que bloqueja una proteïna clau en la metàstasi del càncer. Un estudi liderat per investigadors dels dos centres ha permès de trobar la silibinina, una molècula que prové del card marià i que és capaç de bloquejar eficaçment l’activació de la proteïna ID3 en cèl·lules que hi ha en els vasos sanguinis del cervell i del pulmó. L’ID3 s’havia resistit a les teràpies actuals.

L’estudi assenyala que la silibinina bloqueja la proteïna ID3 en les cèl·lules que hi ha als vasos sanguinis que recobreixen el cervell. Es tracta d’unes cèl·lules clau en el desenvolupament de la metàstasi cerebral. De la mateixa manera, la molècula del card marià inhibeix la proteïna en cèl·lules amb càncer de pulmó, un dels tumors que més metàstasi cerebrals origina.

En aquests casos de càncer se sap que la proteïna “reprograma” les cèl·lules tumorals per fer-les insensibles als tractaments actuals. Activar aquesta proteïna dona un “passaport molecular” que permet que el càncer es traslladi a altres parts del cos durant les primeres etapes de la metàstasi.

Al principi de la investigació, es va examinar la interacció que tenia la proteïna ID3 amb altres gens en pacients amb càncer de pulmó. Això va permetre detectar que l’ID3 té una connexió molt important amb altres proteïnes específiques vinculades amb el creixement i la reparació dels vasos sanguinis (BMP). Per això van concloure que actuar sobre la proteïna ID3 permetria bloquejar la propagació metastàtica del càncer de pulmó.

A partir d’aquí, els grups de recerca van plantejar l’ús de la silibinina com a potencial inhibidor d’aquesta proteïna. Es tracta d’un biocompost amb activitat antimetastàtica que els grups de l’Idibgi i l’ICO han investigat en diversos estudis moleculars i clínics. Per això es van fer estudis de laboratori amb models cel·lulars en què el tractament amb silibinina va aconseguir l’activació d’ID3, no només a les cèl·lules que envolten els vasos sanguinis cerebrals, sinó també en les cèl·lules de càncer de pulmó.

Cribratge d’una dècada

El programa de cribratge de detecció precoç de càncer de còlon i recte de l’Institut d’Assistència Sanitària a Girona ha permès detectar 555 casos de càncer des del 2013. Concretament, l’any 2023 va detectar 37 càncers, xifra que representa una taxa d’un cas per cada mil persones que van passar el cribratge. El programa, dirigit a la població de 50 a 69 anys, ha obtingut el darrer any una participació del 34,41% sobre un total de 107.844 persones convidades. Coincidint amb la celebració del dia mundial de la malaltia, que tindrà lloc demà, els experts fan una crida a la participació a la població diana i assenyalen que el diagnòstic precoç permet la curació en el 90% dels casos diagnosticats. Per territoris, la Garrotxa va liderar el 2023 la participació en el programa amb el 45,87%, seguida pel Ripollès amb el 41,54%, el Baix Empordà amb el 35,89%, el Gironès i la Selva-Pla de l’Estany amb el 34,13%. A continuació hi ha l’Alt Empordà, amb una participació del 33,37%, seguit de l’Alt Maresme, amb el 32,65 %, i en el darrer lloc hi ha la Selva marítima, amb el 27,54%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat