Societat

La monarquia

De Jaume II a Elionor

L’extrema dreta continua fent de les seves a les Illes. Així, el Consell de Mallorca, controlat pel PP i Vox, té previst concedir el títol honorífic de filla adoptiva a la princesa Elionor, hereva del tron espanyol. L’esquerra i també alguns sectors moderats han posat el crit al cel perquè la filla del rei no viu ni s’espera que ho faci mai a les Illes. Només hi apareix per les vacances aprofitant-se que els Borbons tenen l’ús exclusiu del palau de Marivent. La proposta per aquesta decisió certament extemporània l’ha fet un grup que es fa anomenar Hermandad Nacional Monárquica de España, o sigui fatxes de tota la vida. L’associació es va fundar el 1961, en ple apogeu del franquisme, però ara ells mateixos diuen que són els garants de la Constitució i de la monarquia.

Per acabar-ho d’adobar, la ultradreta mallorquina té previst concedir aquest “honor” a Elionor exactament el 12 de setembre, la data més polèmica que hi ha en aquests moments a les Illes. El primer que van fer el PP i Vox quan van entrar al Consell va ser canviar precisament la data de la Diada de Mallorca, del 31 de desembre, que recordava l’entrada de Jaume I a la ciutat, al 12 de setembre, quan un altre monarca amb menys vinculació històrica i simbòlica en els Països Catalans, Jaume II, va ser coronat com a rei de Mallorca. Era una de les condicions que va posar Vox per donar suport al PP.

Teòricament, segons el reglament del Consell, cal la concurrència de mèrits excepcionals per atorgar un honor com aquest. Són dues setmanes de vacances pagades amb l’erari públic un mèrit suficient per rebre la distinció? La qüestió es respon per ella mateixa. Ara bé, les monarquies viuen d’això. Ets el fill o la filla gran d’un senyor que ningú ha votat i, ai las, l’endemà ets rei d’un país sencer i tots a creure, sobretot a Espanya.

A Elionor li correspondrà teòricament el títol de reina de Mallorca, com d’altres honors nobiliaris que els Borbons mantenen des que van saquejar les institucions catalanes. El futur sembla escrit, però qualsevol crisi, i a Espanya ho hem vist altres cops, pot desembocar en processos que derivin en repúbliques o en secessions d’una part del territori sobretot si l’auge dels governs ultres s’estén a tot arreu menys a Catalunya i el País Basc, que alguna cosa hauran de fer per sobreviure.

Saridakis, traït

La història del palau de Marivent és ben coneguda, però no per això deixa de ser més indigna. Era propietat del pintor Ioannes Saridakis. La seva vídua va cedir la construcció i els terrenys a la Diputació Provincial de Balears a condició que s’hi creés un museu obert al públic i que portés el nom del pintor. La Diputació, amb tot, va fer cas omís de la petició de l’antic propietari i va cedir el palau a la Casa Reial, que l’usa com a residència d’estiu. Felip VI, tot i la seva suposada missió aperturista, també el fa servir en exclusiva per passar-hi unes setmanes amb tota la família i practicar el seu esport preferit, la vela.

Qui mana aquí?

Florentino Pérez no desaprofita cap ocasió per plantar-se davant Felip VI. La copa del rei de bàsquet ha estat l’última excusa. Tots els jugadors van abaixar el cap davant del monarca. El president blanc, en canvi, se’l va mirar cara a cara. Com el rei, l’empresari no té poder legislatiu, però ni falta que li fa. Joan Carles I li va obrir les portes de l’Aràbia Saudita i favors com aquests es tornen. Molts dels negocis que la poderosa ACS ha anat fent arreu del món van anar precedits dels contactes de l’emèrit i les seves respectives comissions. La gran aliança entre la monarquia i Pérez és aconseguir que ningú (o sigui la justícia espanyola) segueixi la pista dels diners. De moment, com deia aquell, ho tenen tot “atado y bien atado”.

Martínez-Almeida, rei per un dia

El casament d’aquest dissabte de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i Teresa Urquijo s’ha convertit en un dels esdeveniments de l’any per a la premsa rosa espanyola. Urquijo és parenta llunyana de Joan Carles I, que s’ha autoconvidat a la cita ni que sigui per fugir uns dies d’Abu Dhabi. També s’hi han apuntat les infantes Cristina i Helena i fins i tot Froilán, que va arribar a ser un dels grans animadors nocturns de Madrid abans de l’exili forçós. S’espera una desfilada de nobles i rics gairebé tan llegendària com la del matrimoni de la filla d’Aznar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA