Societat

Societat

Mor Xavier Pujol Gebellí, referent del periodisme científic

Va ser col·laborador de l’Avui i un dels impulsors de l’Associació Catalana de Comunicació Científica

El biòleg i periodista Xavier Pujol Gebellí va morir diumenge, de forma sobtada, a l’edat de 61 anys. Vivia a Sant Esteve de Palautordera i la cerimònia de comiat tindrà lloc demà, dia 10, a les 5 de la tarda, al casal del mateix municipi.

Natural de Santa Eulàlia de Riuprimer (1962), va llicenciar-se en Biologia per la Universitat de Barcelona i seguidament va orientar-se cap a la divulgació científica des dels mitjans de comunicació. Tot i que va tocar múltiples aspectes, fins i tot l’Univers, el seu enfocament divulgatiu va centrar-se sobretot en la biomedicina i la salut. Va començar col·laborant al Diari de Barcelona i a l’Avui. L’any 1995 va entrar a treballar al diari El País, on va desenvolupar gran part de la seva trajectòria periodística, i des del febrer del 2019 va ser col·laborador del suplement de ciència del diari Ara. A part, també va treballar en altres mitjans de menys ressò, i entre el 2008 i 2010 va dirigir el mitjà digital especialitzat en ciència, economia i societat Global Talent.

El 1990, Pujol, juntament amb altres periodistes científics, divulgadors i editors, va fundar l’Associació Catalana de Periodisme Científic, amb l’objectiu d’incrementar la presència de la informació científica en català als mitjans, i així augmentar l’interès i la culturització de la població del país en aquest àmbit. L’associació també feia de punt de suport per a la professionalització de la figura del comunicador científic.

Durant vint anys (1998-2018) va dirigir i publicar periòdicament articles a la revista de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM). L’any 2004 va publicar Biografia del càncer: l’aventura de Joan Massagué. Un llibre divulgatiu que repassava la trajectòria i els reptes que el doctor Massagué es va trobar a la ciutat de Nova York. Finalment, La venus americana i Nuestro ADN, van ser els seus darrers dos llibres, publicats dins la col·lecció de l’editorial Salvat La evolución humana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet