Societat

societat

Els preus del lloguers es limitaran a 131 municipis més

Ja s’han iniciat els tràmits per afegir a la llista de zones tensionades localitats com Vielha, Cadaqués, Begur, l’Escala, Dosrius, Besalú o Altafulla

El govern ha afegit 131 municipis a la llista de zones tensionades per poder limitar el preu de l’habitatge de lloguer, segons ha anunciat avui la consellera de Territori, Ester Capella. Com informa l’ACN, el departament ha iniciat els tràmits per sumar aquestes localitats –entre les quals hi ha Vielha, Cadaqués, Begur, Besalú, L’Escala, Dosrius, Begues, Bellpuig, Cunit, Montblanc o Altafulla– a les 140 zones ja decretades tensionades, el que significa que en aquests municipis els preus no han deixat de pujar i es considera que s’hi ha d’actuar per ajudar a contenir-los. Es pot consultar aquí el llistat complet dels municipis afegits.

La Generalitat argumenta que l’ampliació es produeix només un mes després de l’entrada en vigor del topall del preu del lloguer en 140 municipis degut “als canvis que s’han produït al mercat de l’habitatge aquests darrers mesos”. “L’increment generalitzat del cost de l’habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, ha fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensionat”, assegura.

El topall serà l’establert pel nou índex de referència dels preus del mercat de lloguer, que marca el rang de preus, i per tant el màxim, que els propietaris poden fixar en el seu contracte. Només afecta, però, els pisos que estan en mans de grans tenidors (persones físiques o jurídiques que tenen cinc o més habitatges) o els que no han estat llogats els últims cinc anys. Catalunya és per ara l’única comunitat que ha sol·licitat l’aplicació de l’índex. Amb els primers 140 municipis inclosos a la llista, s’arribava al 81% de la població. Amb els 131 més anunciats avui, Catalunya comptarà amb 271 localitats on s’aplicaran els topalls, una mesura que cobrirà una zona on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la població.

El Sindicat de Llogateres ha celebrat els canvis, tot i que reclama celeritat al govern espanyol per aprovar aquestes noves àrees tensionades. “Esperem que aquesta vegada no trigui mig any a aprovar-ho”, ha apuntat el portaveu de l’organització, Enric Aragonès, que ha recordat que la llei d’Habitatge estipula que s’hi hauria de donar llum verda en un màxim de tres mesos. “Aquesta regulació ha de permetre que la gent pugui respirar una mica més tranquil·la en aquests 131 municipis i no tingui por quan se li acabi el contracte amb una pujada del preu de lloguer”, reflexiona el sindicat.

L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants que no formen part dels 140 ja declarats i que compleixen algun dels dos requisits que marca la llei estatal pel dret a l’habitatge: que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i els subministraments bàsics, o que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers cinc anys un increment acumulat d’almenys tres punts per sobre de l’IPC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona