Societat

societat

Els Mossos reforcen la vigilància a l’Horta de Lleida amb agents de paisà

La policia demana que no es facin sometents

Asseguren que tenen una “bona” línia d’investigació per resoldre els darrers assalts violents

Els Mossos d’Esquadra han reforçat amb agents de paisà la vigilància a l’Horta de Lleida arran del repunt de robatoris durant el primer trimestre de 2024. L’intendent cap de l’ABP Segrià, Xavier Ribelles, destaca que des de 2019, els robatoris en aquesta zona agrícola de la ciutat amb moltes cases dispersades havia baixat un 34,6%. Són cinc anys consecutius de davallada i per això veuen que en certa manera té certa lògica aquest increment perquè s’havia arribat al “topall” del descens. En relació als darrers assalts violents en domicilis, Ribelles ha dit que la policia té una “bona” línia d’investigació i confien enxampar els responsables aviat. Els Mossos també remarquen que els sometents no són recomanables i fins i tot els “molesten”.

Després de constatar un “lleuger” increment dels delictes a l’Horta de Lleida en el que portem d’any, els Mossos han decidit augmentar la presència en aquesta zona agrícola de la ciutat. Segons l’inspector Xavier Ribelles, des del febrer hi ha una major dotació policial en “determinades franges” amb patrulles de seguretat ciutadana. En aquest sentit, lamenta que malgrat l’increment, no van obtenir el resultat que esperaven i per això a partir del 15 de març van començar a implementar un dispositiu amb més “intensitat i presència”, que va sumar efectius de l’Arro i també la Guàrdia Urbana. Ribelles destaca que aquests serveis, a banda de “fer presència”, també són de molta proximitat als veïns, ja que es parla amb ells i visualment es poden veure controls en cruïlles de carreteres on hi ha més “moviment de persones i vehicles”. Una tercera fase ha estat la d’incrementar la vigilància amb dotacions de paisà. Aquestes s’ocupen de mirar de localitzar els delinqüents i per això confien que en breu puguin començar a fer detencions. I es que malgrat l’elevada presència policial, en les darreres setmanes hi ha hagut robatoris amb força en què fins i tot alguns propietaris s’han vist agredits pels assaltants.

Recomanacions

En situacions com aquesta, en que les víctimes es troben a casa quan entren els lladres, la policia sempre recomana que la millor opció és intentar fugir abans que encarar-se amb els assaltants. D’aquesta manera, es pot alertar al 112 del que està passant i també prendre referències de les característiques dels delinqüents perquè posteriorment la policia els pugui atrapar.

Els Mossos també demanen que no es facin sometents, veïns que recorren el territori durant les nits per mirar de foragitar els lladres. Ribelles remarca que els sometents “molesten” a la policia perquè generen “confusió” a les patrulles de paisà i poden arribar a generar conflictes de forma involuntària. “Mai cap sometent ha aportat coses positives en la reducció de fets delictius malgrat les veus que ho puguin dir”, remarca Ribelles, que també alerta que en cap cas, aquestes patrulles ciutadanes haurien d’anar armades ja que això és una “il·legalitat” i suposaria un gran risc.

Delictes a la baixa fins al 2023

Les xifres delinqüencials a l’Horta de Lleida han anat a la baixa durant els darrers 5 anys. Per aquest motiu, des de Mossos es creu que ja s’havia arribat al “topall” d’aquesta davallada i que fins i tot té certa lògica que hi hagi hagut un increment durant el primer trimestre de 2024. Ribelles també destaca que aquest increment és molt similar als índex de 2019, per tant no són xifres “tant preocupants”.

Entre 2019 i 2023, els delictes han baixat un 34,6% a l’Horta de Lleida, i del 2022 al 2023 un 13,5%. En aquest barem no es comptabilitzen els anys 2020 i 2021 ja que hi havia la pandèmia. Pel que fa als delictes patrimonials, del 2019 al 2023 han baixat un 5,45% i del 2022 al 2023 un 5,14%.

En vista a l’estiu. els Mossos preveuen que els delictes patrimonials vagin a la baixa a l’Horta de Lleida perquè hi haurà més moviment de persones i activitat al camp. “Això ens ajuda”, diu Ribelles que per contra, destaca que hi haurà més delictes relacionats amb baralles, conduccions temeràries o alcoholèmies, ja que hi ha més activitats relacionades amb l’oci nocturn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet