Societat

patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

Utilitzava un aparell de detecció de metalls al jaciment ibèric de Coll del Moro per descobrir les restes

L’indret, amb importants vestigis de valor històric a les Terres de l’Ebre, és Bé Cultural d’Interès Nacional

Els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra han denunciat penalment una persona per l’espoli d’un jaciment ibèric, d’important valor històric, a Gandesa a la Terra Alta. L’home va utilitzar un aparell detector de metalls, d’ús prohibit, per descobrir i apropiar-se de les restes que hi havia al jaciment de Coll del Moro. L’activitat arqueofurtiva es va produir a inicis de febrer. A la persona denunciada se li atribueixen delictes contra el patrimoni històric, concretament el de danys i espoli en jaciment arqueològic, i un delicte de furt agreujat. Les restes arqueològiques i l’aparell detector de metalls han estat comissats i els fets han estat denunciats davant del jutjat de Gandesa.

Col·laboració policial

La persona ha pogut ser denunciada arran d’una investigació conjunta dels Mossos i els Agents rurals, que havien iniciat la vigilància del jaciment l’agost del 2023. Havien començat unes intervencions a un sector nou del jaciment, fet pel qual el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural en va demanar la vigilància. L’acció arqueofurtiva en en indrets com el Coll del Moro, pot tenir greus conseqüències donat que l’extracció d’objectes arqueològics sense una metodologia científica pot suposar la pèrdua de la informació que es genera amb l’estudi dels materials espoliats i el context on aquests es trobaven.

La llei de patrimoni històric espanyola (llei 16/85) estableix que les restes arqueològiques tenen consideració de domini públic i apropiar-se d’aquestes restes és constitutiu d’un delicte contra el patrimoni històric. Així mateix, la llei de patrimoni cultural català i el reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontològic (llei 9/93 i decret 78/2002) estableixen que la recerca de restes arqueològiques s’ha de fer amb una autorització del Departament de Cultura.

El jaciment arqueològic de Coll del Moro és un jaciment arqueològic d’especial rellevància a les Terres de l’Ebre on les intervencions arqueològiques es venen realitzant des de fa dècades. Es remunta als segles VI-V aC i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), la màxima figura de protecció que reconeix la llei de patrimoni cultural català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet