Societat

GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

Un 20% de les persones ateses pel programa d’inserció laboral de Càritas Diocesana durant el 2023 van trobar feina, segons han explicat avui els responsables de l’entitat. Aquest percentatge va elevar-se fins al 50% en els casos de les persones que van participar en els casos d’intermediació, en què es posen en contacte les empreses que busquen personal amb participants que busquen feina. 

En xifres global, en total es van apropar als programes d’inserció de l’entitat 1.370 persones, de les quals un 56% van ser dones, i fins a 120 empreses van col·laborar en el procés d’inserció. El projecte al qual es van adreçar més persones va ser el d’Orientació, amb un total de 1.065 persones. En el 67% dels casos les feines han estat en serveis elementals com la neteja (un 44% del total), el transport, la missatgeria i la indústria i un 31% al sector de l'hostaleria, el comerç i la cura de persones. I aquí, de nou, les dones ocupen les primeres posicions perquè suposen tres de cada quatre persones que han trobat feina. "Hem aconseguit donar-hi una empenta, tot i que segueixen tenint feines més feminitzades", afirma Núria Martínez, cap de Programa d’Inserció Sociolaboral i Economia Social.

A nivell formatiu, un 38% de les persones ateses van acreditar estudis obligatoris (Primària i ESO), mentre que només un 2% comptava amb estudis universitaris. Un 33% no disposaven de formació homologada i un 15% no estaven alfabetitzats. Pel que fa la seva procedència, un 50% va ser africana; un 28%, sud-americana, i un 17%, espanyola. Càritas té 26 punts de servei vinculats a l’àmbit laboral i distribuïts per tot el territori, a més de l’empresa d’inserció ECOSOL.

Caye Gómez, responsable d’Anàlisi Social de Càritas Diocesana de Girona, ha fet una valoració positiva de les dades: “Malgrat les dificultats que ens trobem en el acompanyament amb les persones: situacions socials i familiars greus, dificultats de conciliació, exigència del mercat laboral, llargs temps d’espera per a regularitzar la situació de persones sense documentació”. Goméz, a més, assegura que la intermediació és una “forta empenta” per a la inserció laboral dels participants. Gómez ha afegit que la majoria de persones que troben feina tenen sous baixos i que això propicia que, cada cop més, entrar al mercat laboral no impliqui necessàriament sortir d'una situació d'exclusió social especialment pel problema dels preus de l'habitatge i la inflació. Això provoca, ha dit Gómez, que en molts casos aquestes persones segueixin necessitant d'altres programes que ofereix Càritas.

Martínez ha assenyalat que hi ha un “desencaix de perfils” de les persones que busquen feina amb el mercat laboral, i que les persones de més de 45 anys tenen més dificultats per trobar feina. “En el cas de les dones, també hi sumem la dificultat per conciliar i tenir cura dels menors”, ha afegit. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
SALUT

Astrazeneca demana a la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona