Societat

societat

Centenars d’universitaris es manifesten a Barcelona contra el “genocidi” a Gaza

Els Mossos han dispersat amb empentes i cops de porra els manifestants concentrats davant de la seu d’ACCIÓ

Centenars d’universitaris es manifesten aquest dimecres al migdia pel centre de Barcelona contra el “genocidi” d’Israel a Gaza i han demanat que les administracions i organismes públics trenquin els seus lligams amb el govern israelià. La manifestació s’emmarca en la vaga convocada per aquest dimecres a les universitats catalanes i està previst que es dirigeixi cap a la seu d’ACCIÓ, als Jardinets de Gràcia, que hores abans ha estat assetjada per activistes propalestins. A la UB hi ha una acampada a favor dels palestins des de la setmana passada i a la UAB els estudiants han passat la nit a la plaça Cívica i han tallat els Ferrocarrils de la Generalitat per afegir-se a la mobilització.

’I visca la lluita del poble palestí’ o ’Moviment estudiantil amb el poble palestí’ són algunes de les proclames que s’han pogut escoltar al llarg del recorregut. La manifestació ha acabat a les portes de la delegació del govern espanyol, on diferents portaveus han reivindicat continuar amb la lluita i anar “a l’una”. També han acusat el govern espanyol de ser “còmplice” del ’genocidi’ i han reivindicat la convocatòria d’una vaga general així com que s’estenguin les acampades i les mobilitzacions arreu del país.

Julia Portet, portaveu nacional del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), organització convocant de la vaga, ha assenyalat en declaracions als mitjans que han escollit el 15 de maig per manifestar-se perquè és la commemoració del 76è aniversari de la ’Nakba’, el terme utilitzat per referir-se a la ’catàstrofe’ o ’desastre’ de l’èxode del poble palestí. “No només hi ha un genocidi des d’aquest curs, sinó que retrocedeix 76 anys enrere”, ha afirmat.

Per la seva banda, Mariam El Yakoubi, portaveu del Sindicat d’Estudiants, ha reclamat accions. “És molt maco lamentar el que passa a Gaza, però això no aturarà el genocidi”, ha dit en declaracions als mitjans”, ha afirmat.

Emma Cercós, portaveu del Comitè estudiantil en solidaritat amb el poble palestí, ha recordat que l’acampada a la UB a favor dels palestins iniciada el 6 de maig es manté. També ha explicat que el Rectorat de la universitat els ha dit que no aplicarà cap mesura contra Israel fins que no s’aixequi l’acampada. A la UAB els estudiants han passat la nit a la plaça Cívica i han tallat els Ferrocarrils de la Generalitat per afegir-se a la mobilització.

Cops de porra davant d’ACCiÓ

Els Mossos d’Esquadra han dispersat aquest dimecres els manifestants propalestins concentrats davant de la seu d’ACCIÓ al Passeig de Gràcia a cops de porra i empentes. Unitats de policies antidisturbis han actuat mentre un grup feia una actuació pacífica per denunciar les dures condicions en les presons palestines, amb una sèrie de persones amb poca roba agenollades al terra. Els agents han empentat les persones concentrades i les han allunyat de la porta de la seu de l’oficina de l’agència de competitivitat, empenyent amb les porres i els escuts, i alguns cops, i hi ha hagut moments de tensió.

Passades les deu del matí un grup de manifestants de la plataforma ’Prou Complicitat amb Israel’ han ocupat la seu d’ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat, per exigir que el Govern tanqui la seva oficina a Tel-Aviv. Els manifestants han entrat a l’edifici i han fet una crida a que més persones s’hi unissin. Cap a les 12 del migdia ja eren més d’un centenar i ha estat aleshores mentre feien una ’performance’ a l’exterior de l’edifici que els Mossos han actuat per dispersar els manifestants.

“L’actuació era pacífica, no feia falta aquesta actitud dels Mossos”, ha dit el cofundador de la Comunitat Palestina de Catalunya Salah Jamal en declaracions als mitjans de comunicació. Alys Samson, membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, ha criticat que la policia hagi actuat mentre hi havia persones agenollades a terra amb els ulls tapats. “En comptes d’acabar amb la complicitat amb el genocidi amb Isarel, el Govern està reprimint el moviment en solidaritat amb Palestina”, ha afirmat. “Cap repressió ens pararà i continuarem mobilitzant-nos fins que Palestina sigui lliure”, ha afegit.

En una roda de premsa anterior a l’actuació policial, els manifestants han lamentat que el Govern, set mesos després de la guerra a Gaza, “no hagi revertit ni condemnat” la seva política econòmica amb Israel. “ACCIÓ continua presentant Israel com una economia segura, forta i innovadora”, ha dit la investigadora de l’Observatori Drets Humans i Empreses de la Mediterrània. “L’activitat empresarial no és neutra”, ha afegit. En aquesta línia, ha defensat que es duu a terme “en un context d’ocupació, de vulneracions massives de drets humans i d’apartheid reconegut”.

Després de tot, la plataforma Prou Complicitat ha demanat als partits polítics que a l’hora de formar govern “posin com a línia vermella” tres condicions: tancar la seu de la Generalitat a Tel-Aviv, posar fi a les relacions econòmiques i diplomàtiques amb Israel i que s’acabi “tota la repressió” al moviment en solidaritat amb Palestina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia