Societat

religió

Entrellaçant cristianisme i catalanitat

“El cristianisme i la catalanitat han vertebrat el nostre poble, són els pilars de Catalunya i han conformat la nostra identitat”, manté David Pagès i Cassú, filòleg i docent, nascut a l’Empordà, que dijous al vespre va presentar a la seu de Cristianisme i Justícia, als Jesuïtes de Casp, a Barcelona, el seu darrer llibre, Fe arrelada. Garba d’articles i entrevistes (1997-2022) (Edicions MMV).

El llibre és un recull d’articles sobre personatges, llocs, fets i esdeveniments que constaten l’entrellaçament entre fe i país (Folch i Torres, Mn. Alcover, el bisbe Carrera, Carles Cardó, Josep Lluís Bausset, la revista El Patufet, Montserrat...) i entrevistes que ha fet l’autor al llarg dels anys amb personatges que han estat cabdals –“que han deixat petjades pregones”– en la configuració de Catalunya. “Recordo quan vam anar tota la família a Gósol a conèixer mossèn Ballarín. Soc un boig amb carnet!, em va dir. Ell va ser i és un personatge cabdal del nostre país”, va explicar Pagès. Entre altres coses, mossèn Ballarín li diu en l’entrevista: “Els capellans actuals són molt més de la crosta que no pas nosaltres. Com a fet generacional, aquest joves són més carques que nosaltres. Naturalment amb raó, perquè nosaltres ens vam passar.”

Entre altres entrevistes, Pagès i Cassú ha inclòs en el seu llibre les que va fer a Mn. Joan Carreres (rector de Tossa, estudiós de Jacint Verdaguer, amic de Joan Coromines i Josep Pla, antic militant del Front Nacional de Catalunya) i a qui va ser pare abat de Montserrat Josep Maria Soler, que, precisament, li va presentar el llibre a Girona. També hi ha entrevistes a l’abadessa de Sant Benet, Maria del Mar Albajar; Jordi Bonet, que va ser director de les obres de la Sagrada Família; a la carmelita descalça Carme Ferrer o a Mn. Ruaix, el més gran expert en llengua catalana (autor, entre d’altres, del mític La conjugació dels verbs (Editorial Claret). També s’hi pot llegir l’entrevista a Sebastià Taltavull, actual bisbe de Mallorca i avui pal de paller en la defensa de la llengua i la cultura dels Països Catalans, o la que va fer al pedagog i amic seu personal Enric Puig Jofra, jesuïta, que dijous, amb Pere Fàbregues, president del Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans, li va presentar el llibre. “És un llibre que mou a l’acció”, va dir Puig, que va parlar d’una “Església valedora de la identitat d’un poble”.

Pere Fàbregues va explicar que, entre d’altres coses, Fe arrelada destaca el valor del “compromís” de tants i tants personatges que ens han precedit, un compromís que, creu, avui falta. “Vivim uns moments en què molta gent diu que té fe però no es compromet a res”, va denunciar. La portada del llibre és Sant Cristòfol de Beget, una església romànica per evocar que també els monestirs han fet que siguem tal com som.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia