Societat

RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

El nou mossèn, administrador de la parròquia, retira les últimes sagrades formes

Els feligresos desisteixen de l’actitud de protesta

Omella guanya però encara no té llicència d’obra

La unitat de mediació dels Mossos d’Esquadra ha estat clau per desencallar avui el conflicte que des de fa quinze dies enfrontava l’arquebisbat de Barcelona, amb el cardenal Joan Josep Omella al front, i la comunitat de la parròquia de l’Esperit Sant, al barri del Baix Guinardó de Barcelnoa. La intervenció dels policies ha aconseguit que els feligresos que resistien dins del temple, des del passat 2 de maig, per evitar que comencin les obres d’enderroc, hagin posat fi a l’acció de protesta.

En la resolució del conflicte s’hi ha implicat el cardenal Omella que ha participat en la negociació posant condicions i cedint en algunes altres. L’objectiu de la cúpula eclesiàstica de Barcelona era aconseguir el desallotjament immediat i sense més demora de la parròquia per donar inici a les obres de demolició.

Finalment, la comunitat parroquial ha aconseguit que Omella cedís a la realització d’un últim acte litúrgic, consistent en una cerimònia de retirada de les hòsties consagrades que es guardaven al sagrari de la capella del temple, i que els feligresos custodiaven en perpètua adoració amb la idea que si es mantenia la pregària no hi hauria demolició de la parròquia.

El mossèn que des de dimecres s’encarrega d’administrar el Sant Esperit, Melcior Trèmols, ha procedit a primera hora de la tarda a celebrar un acte litúrgic amb la retirada de les sagrades formes. Ha repartit l’eucaristia, ha resat un pare nostre fins que ha convidat els presents a “marxar en pau”, en el sentit cristià del terme, però també en el sentit material de l¡’expressió que ha servit per posar punt i final a aquesta singular protesta ciutadana.

La rendició dels feligresos ha començat amb l’acte formal de traspàs de l’administració de la parròquia, que ha dut a terme el mossèn destituït, Josep Maria Llorca, amb la corresponent signatura de documents.

Després s’ha fet la celebració, exigida pels feligresos després que dijous mossèn Melcior violentés a empentés l’entrada de l’església, es dirigís directament a la capella del Santíssim i es mengés la sagrada forma que presidia l’altar, dins d’una custòdia, davant l’estupefacció de la persona que en aquell moment vigilava el lloc i que no va poder fer res per evitar-ho.

Davant els fets succeïts ahir, els feligresos exigien com a condició que si s’havien de retirar la resta de sagrades formes, almenys es procedís amb un acte “de respecte”, com així finalment s’ha produït.

Acabat l’acte litúrgic d’avui, que ha estat presenciat pels Mossos de mediació desplaçats a la parròquia i la persona responsable de l’arquebisbat de posar a punt els preparatius per a l’inici de les obres, els feligresos han marxat i el nou mossèn ha tancat la porat, prenent el control definitiu del lloc.

A partir d’ara s’haurà d’acabar de buidar el temple, que dimecres va quedar dessacralitzat per un decret signat per Omella, i també s’haurà de fer el trasllat a un lloc segur de la documentació que es guarda a l’arxiu parroquial i que es remunta a mitjans dels anys quaranta del segle passat.

L’inici dels treballs de demolició per permetre la construcció d’una facultat de medicina de la universitat Blanquerna quedarà pendent ara que l’Ajuntament desbloquegi la llicència d’obres. Segons sembla, en aquest moment el permís per iniciar els treballs està suspès a l’espera que es resolguin les al·legacions presentades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia