Societat

Un projecte de ciència ciutadana farà un mapa de la calor extrema als barris

La iniciativa la lidera la Universitat de Barcelona i vol proposar estratègies per millorar el benestar veïnal

Que els episodis de calor extrema són cada cop més freqüents, llargs i intensos a les ciutats del sud d’Europa és una evidència. Que uns barris en són més vulnerables que altres per les seves característiques també és sabut El que no està estudia és com perceben la calor col·lectius específics que viuen als barris, ni la variació tèrmica en resolució molt alta a nivell de carrer. El grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona (UB) ho vol analitzar amb la col·laboració de la ciutadania per identificar, en barris concrets, els espais públics urbans més exposats a la calor extrema dins de l’àrea metropolitana de Barcelona i proposar estratègies que puguin mitigar-ne els efectes.

“Cròniques de la calor” és el nom del projecte de ciència ciutadana amb què es vol ajudar a crear més consciència social sobre l’impacte dels períodes de temperatures altes. El projecte repeteix estratègies aplicades anteriorment per OpenSystems a l’hora de mesurar la qualitat de l’aire o explorar les xarxes de suport social en salut mental, amb més d’un miler de persones implicades. El grup de recerca el dirigeix Josep Perelló, catedràtic de la Facultat de Física de la UB. “El nou projecte involucra grups diversos, en termes d’edat i perfils d’un barri, i, amb mapes, identifiquem els espais més rellevants segons el seu punt de vista. Despleguem la mateixa estratègia en barris avaluats com d’alta vulnerabilitat segons les característiques urbanístiques i socioeconòmiques”, detalla Perelló.

“La calor no ens afecta a tots per igual ni tampoc la vivim de la mateixa manera a tot arreu”, afegeix Isabelle Bonhoure, membre del grup OpenSystems i coordinadora del projecte. “Per això, el veïnat i les seves preocupacions socials són al centre de la recerca que desplegarà aquest projecte. Volem documentar la calor extrema a l’espai públic i a microescala, per mitjà de passejades tèrmiques amb el veïnat i tenint sempre ben present el seu coneixement del territori, com a usuaris de l’espai públic”, precisa Bonhoure.

“Cròniques de la calor” es realitza amb a col·laboració de dotze entitats, com biblioteques, ateneus, centres educatius i grups de veïns. Aplegarà més de 300 persones dels barris del Congrés i els Indians i el de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, a Barcelona; el barri de Collblanc i la Torrassa, a l’Hospitalet, i els municipis de Sant Vicenç dels Horts i Montcada i Reixac. Els participants identificaran els espais urbans públics més rellevants en relació amb els seus usos socials. També es faran diverses passejades en diferents àrees per mesurar la temperatura amb sensors i valorar la sensació de calor i el confort tèrmic. Els resultats, basats a combinar les temperatures geolocalitzades i la percepció de la calor, seran finalment interpretats col·lectivament, per diagnosticar el problema amb més precisió i proposar-hi solucions basades en evidències científiques. La primera campanya començarà demà i s’estendrà fins la primera setmana de juny. La segona es farà al juliol, i al novembre es presentaran els resultats i les propostes de millora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia