Societat

societat

El TS estima un recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació de la taxa d’escombraries del 2020

L’alt tribunal avisa que sí que hi ha relació entre consum d’aigua i generació de residus i que la tarifa també te en compte el cabal

El Tribunal Suprem ha estimat el recurs de cassació presentat per l’Ajuntament de Barcelona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), de 30 de juny de 2022, que va anul·lar la taxa de recollida d’escombraries aprovada pel consistori el febrer del 2020. El tribut es cobrava al rebut de l’aigua. Aigües de Barcelona (Agbar) va recórrer la resolució del govern local i ara l’alt tribunal ha valorat que existeix una “correlació positiva” entre consum d’aigua i generació de residus i ha considerat “raonable” usar aquest criteri per definir una part de la taxa. Amb tot, ha avisat que la tarifa recull diverses combinacions possibles “entre cabals nominals i consum”.

Per al Tribunal Suprem, atenent la normativa aplicable en el moment de l’aprovació de la taxa de recollida de residus, el principi de qui contamina paga “no exigeix la determinació prèvia i individualitzada del volum de residus generats per cada individu subjecte a la taxa pel servei de recollida, eliminació o tractament de residus sòlids urbans als efectes del càlcul de la quota tributària”.

En aquest sentit, ha subratllat que és suficient que l’informe tècnic econòmic de la taxa de recollida de residus es fonamenti “en informes que vinculin el valor del servei esmentat amb el volum d’aigua consumida i el cabal nominal de cada habitatge”.

Segons la sentència, “el consum d’aigua presenta una correlació positiva amb la generació de residus”. El text ha apuntat que aquesta correlació es basa en el fet que el consum d’aigua depèn, entre altres factors, del nombre de persones que habiten en un domicili i el seu nivell de renda. “Tots dos són indicis explicatius racionals i suficients de la generació de residus, tal com demana el principi de qui contamina paga”, ha remarcat la sentència.

Per tot plegat, ha considerat “raonable” que s’atengui el consum d’aigua com a criteri vàlid en la identificació de la producció dels residus, tenint present també que la tarifa es quantifica no només tenint en compte el consum d’aigua, sinó també segons el cabal instal·lat a cada habitatge.

Els magistrats han indicat que “no es tracta d’un càlcul exacte i que hi ha diferents circumstàncies que poden explicar certes variacions de consum”, però han avisat “que en aquests moments no es pretén un càlcul exacte de la generació de residus per cadascuna de les habitatges”. Han recordat que els costos concrets no han de ser els termes de comparació utilitzables per determinar-los quant a quantia, sinó “els reals o previsibles que globalment pugui representar per a cada corporació la prestació d’aquests serveis o la realització d’aquests serveis activitats”.

Per tant, han conclòs que “la tarifa recull les diverses combinacions possibles entre cabals nominals i consum”, ja que aborda des d’habitatges petits amb un mínim consum fins a d’altres més grans amb amplis nivells de consum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Un altaveu dissenyat per resistir les aventures de tot l’estiu

Barcelona

Signat el conveni amb Enric Ruiz per construir el Centre Cultural d’Arquitectura

figueres
Societat

Lleida aprova la renovació urgent del contracte de jardineria

Lleida
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona