societat
Impulsen la formació de persones amb discapacitat en matèria digital
Al setembre s’iniciarà un primer curs de “XTD Barcelona” promogut pel consistori barceloní i la Fundació ONCE
Serà una prova pilot per un centre permanent de talent digital ubicat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, a Nou Barris
L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ONCE han signat un protocol de col·laboració mitjançant el qual es comprometen a definir i desenvolupar un nou campus referent en inclusió laboral de persones amb discapacitat. Es tracta d’un centre de formació per a la millora de les competències digitals sota el nom de ‘XTD Barcelona’ — acrònim de X Talent Digital—, i s’ubicarà al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, a Nou Barris. Es vol que sigui un nou pol d’activitat que promourà el talent digital, la innovació i la diversitat al sector tecnològic amb la millora de l’ocupabilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat. El campus serà un espai que connectarà directament amb el mercat laboral a través de la col·laboració públic privada entre empreses i entitats; i l’acompanyament, tenint en compte de forma integradora tot l’ecosistema que treballa per a l’ocupació de les persones amb discapacitat, en coordinació amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).
Durant el darrer trimestre d’aquest any, es realitzarà una primera experiència pilot de XTD Barcelona, amb una formació de 550 hores presencial, titulada “Programa el teu futur: Fes del Desenvolupament WEB la teva professió” per a un grup de 20 estudiants amb Discapacitat.
El campus es desplegarà al llarg del proper 2025, i preveu millorar l’accés al mercat laboral d’aquest col·lectiu. L’espai es beneficiarà de la xarxa de connexions de l’agència municipal Barcelona Activa i el servei de capacitació i divulgació tecnològica del Cibernàrium, que desenvolupa part de les formacions presencials al districte de Nou Barris. D’aquesta manera, es vol que l’espai serveixi de referència formativa al territori català.
Marta Villanueva, regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat de l’Ajuntament de Barcelona, ha afirmat: “Amb XTD Barcelona fem un pas ferm cap a la inclusió laboral i la igualtat d’oportunitats per a persones amb discapacitat. Estem compromesos a trencar les barreres d’accés a la formació en competències digitals, una necessitat per reduir la taxa d’atur del col·lectiu que, per desgràcia, encara és molt superior a la de la resta de la població. La nostra visió és clara: una Barcelona més inclusiva, on totes les persones puguin prosperar en un món laboral en constant evolució”. Per la seva banda, Sabina Lobato, directora de Formació, Ocupació, Operacions i Estudis de Fundació ONCE manifesta “la importància de poder comptar amb un espai com a ‘XTD Barcelona’ en un territori com Catalunya suposarà un gran benefici per a totes les persones amb discapacitat, i podrem atendre adequadament la demanda dels perfils digitals que necessita un teixit empresarial tan dinàmic com el català”.
Prova pilot a partir del setembre
Així, el Cibernàrium del Parc Tecnològic de Barcelona Activa acollirà a partir del setembre un “bootcamp” de desenvolupament web com a prova pilot del programa de formacions digitals de Fundació ONCE, en col·laboració amb l’agència municipal de promoció econòmica. L’itinerari ‘Programa el teu futur: fes del desenvolupament web la teva professió’ dirigit a persones amb discapacitat, facilitarà el desplegament posterior del campus de formació XTD Barcelona i permetrà divulgar i integrar la proposta dins l’oferta formativa de talent digital de la ciutat de Barcelona dirigida al col·lectiu de persones amb discapacitat. I és que la manca d’accés a una formació adequada en competències digitals per a les persones amb discapacitat limita les oportunitats d’adquirir les habilitats necessàries per prosperar en un mercat laboral cada cop més digitalitzat. Tot i els avenços aconseguits a Barcelona a l’impuls de polítiques d’inclusió, la taxa d’atur d’aquest col·lectiu a Barcelona és del 17,6%, molt superior al 10% de la població sense discapacitat (IDESCAT, 2022). Aquesta situació posa de manifest el requeriment de crear espais formatius i entorns laborals més inclusius i adaptats, especialment al camp de les competències digitals, i sensibilitzar les empreses sobre els beneficis d’una força laboral més inclusiva.