Cues per la llet a granel

Compren més de 500 litres de llet en un dia a través de la màquina expenedora de Salt

La màquina expenedora de llet a granel pasteuritzada instal·lada a l'exterior del mercat de Salt és un èxit. Les primeres 24 hores d'entrada en servei va expendre 526 litres de llet. Ahir al matí fins i tot es van formar cues, sobretot entre les vuit i les deu, en què es van comprar 150 litres de llet. A la tarda, en unes cinc hores, se'n van comprar 750 litres, segons va explicar Xavier Codina, un dels promotors de la iniciativa. L'èxit ha desbordat els mateixos promotors, la societat de ramaders de Campllong Via Láctea 2001 SLU, que ahir al matí va esgotar les ampolles i fins i tot la llet. Durant una bona estona moltes persones haurien comprat llet però no ho van poder fer per falta d'ampolles. Algunes, però, van comprar ampolles d'aigua per poder disposar d'un envàs per posar-hi la llet. Persones de diferents poblacions del voltant es van desplaçar fins a la màquina. Persones de Llorà, Bescanó, Breda o Verges, i fins i tot quatre persones de Barcelona que van fer una gestió a Montfullà i després van acabar d'arribar a Salt per comprar llet directament del productor. El seu interès per adquirir aquest producte les va portar a comprar ampolles d'aigua al supermercat per omplir-les de llet. Un home resident a Mallorca i que s'havia desplaçat a visitar la família va dir que el seu interès per la llet era per afavorir el pagès, i que la recomanaria als seus pares. A llarg de tot el matí diverses persones van interessar-se pel producte i el funcionament de la màquina. La majoria coincidien a valorar-ne la qualitat.

Interès industrial

Amb tot, l'interès de les persones que havien anat fins a Salt no era només comercial, sinó que almenys en un cas també era industrial.

Responsables de l'empresa Ripleg de Ripoll, que fa peces i disseny de maquinària del tipus de l'expenedora, van voler conèixer les possibilitats de col·laboració amb la societat de ramaders. Actualment, segons van explicar, fan els prototips per a una màquina expenedora de pa, encàrrec d'una empresa francesa.

El procés de pasteurització

La normativa, a diferència d'altres països europeus, no permet vendre llet fresca i obliga que sigui pasteuritzada, com és el cas de la que subministra la màquina de Salt. La pasteurització consisteix a escalfar-la durant una estona, de manera que s'eliminin tots els microbis patògens i quasi tots els no patògens. També que s'aturi l'acidificació de la llet. Se sol fer escalfant la llet a 70º-75º C durant uns quinze segons. Als països del nord d'Europa és habitual prendre llet fresca. Allà és típica la imatge del repartidor que deixa cada matí una ampolla de llet a la porta de les cases. La llet de la màquina de Salt prové de la societat de Campllong, que té unes sis-centes vaques productores.

Targeta de prepagament

Una altra característica de la màquina és que facilitarà, a partir de la setmana vinent, targetes de prepagament que es podran utilitzar per comprar la llet. La targeta costarà 5 euros i es podrà recarregar a la mateixa màquina. Juntament amb l'aparell, es va instal·lar una càmera de vigilància per controlar possibles bretolades. En cas que això passés, es traslladaria la màquina a l'interior del mercat, segons va dir el president, Josep Berga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.