Societat

Roca Junyent avala que Vic deixi d'empadronar 'sensepapers' perquè la llei "planteja dubtes"

El jurista considera clara la "bona voluntat" de l'Ajuntament en una  carta enviada a l'alcalde, a la qual ha tingut accés l'AVUI.cat. La corporació demana ara a Rubalcaba que li digui "per escrit" si un passaport sense el visat s'ha de considerar vàlid per inscriure un estranger no comunitari

L'informe del bufet d'advocats de Miquel Roca i Junyent considera que la decisió de Vic de no empadronar els immigrants irregulars "no pot ser titllada de cap de les maneres d'incorrecta o contrària a la llei". Ho ha comunicat l'Ajuntament de la capital d'Osona després de rebre l'estudi jurídic extern encarregat la setmana passada.

En una carta que resumeix les conclusions de l'informe, a la qual ha tingut accés l'AVUI.cat, adverteix que el marc legislatiu "planteja dubtes sobre la voluntat darrera del legislador, especialment en aplicació de la llei 4/2000 [la llei d'estrangeria]". A més, Roca entén que "queda clara i evident la bona voluntat de l'Ajuntament de Vic per tal de no generar cap situació de discriminació ni negació de drets". També té en compte que, per ara, tot el que hi ha és "un informe del secretari de la corporació, ben construït i fonamentat, però que encara no ha tingut traducció en cap ordenança o disposició administrativa del mateix Ajuntament".

L'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, s'havia compromès a acatar el que li digués el bufet Roca i Junyent. Tanmateix, divendres també va assegurar que faria cas de l'opinió jurídica del govern espanyol, i va anunciar que si l'Estat li demostrava que la seva proposta és il·legal, no l'aplicaria.

Per aquesta raó, amb l'informe Roca sobre la taula, l'Ajuntament ha fet un altre pas, també recomanat expressament per l'advocat. Aquest dilluns al migdia ha presentat a la subdelegació del govern espanyol a Barcelona una instància adreçada al ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè informi "per escrit" dels requisits que han de complir els passaports per a l'empadronament de ciutadans estrangers no comunitaris.

L’escrit recorda que "l’article 25 de la Llei 4/2000, d’11 de gener, que regula els drets i llibertats dels estrangers a Espanya (en la redacció que s’hi va donar a partir de la Llei Orgànica 14/2003, de 20 de novembre), estableix una distinció entre els estrangers procedents d’un Estat membre de la Unió Europea i aquells altres que ho fan de països no pertanyents a la Unió. Per a aquests darrers, el passaport ha d'anar acompanyat del perceptiu visat".

Aquestes són les normes per a l'entrada dels no comunitaris a l'Estat, i Vila d'Abadal creu que "no correspon a l’Ajuntament de Vic la interpretació sobre quins passaports poden gaudir de la consideració de vàlids en els termes que disposa l’article 25 de la Llei 4/2000". Per tant, "es demana al govern espanyol si s’ha de considerar vàlid i suficient un passaport que no compti amb el perceptiu visat a què es fa referència en l’apartat 2 de l’article 25 d’aquesta llei".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres