Societat

El torero Joselito adverteix al Parlament que prohibir els toros és propi d'una societat "plena de complexos"

"Tot sentiment i passió té part de crueltat", diu el matador, que es reivindica espanyol. Comencen les compareixences a favor i en contra de la ILP antitaurina

El torero José Miguel Arroyo, Joselito, que avui ha comparegut al Parlament, ha advertit al legislatiu català que prohibir les corrides de toros és propi "d'una societat plena de complexos". Joselito ha acudit a la cambra catalana per defensar que no tiri endavant la iniciativa legislativa popular (ILP) antitaurina, amb una peculiar reivindicació dels toros que ha sorprès alguns dels diputats.

Joselito s'ha reivindicat com a espanyol. Ha recordat que no va néixer a Catalunya, però per subratllar que, si ho hagués fet, "també seria espanyol i també seria torero". Però no ha estat només en aquest punt on la declaració del torero ha estat cridanera.

"Tot sentiment i passió té part de crueltat", ha assegurat Joselito, i ha posat com a exemple "els primers amors". I ha remarcat que les corrides remarquen aquesta suposada realitat. El torero ha acabat demanant respecte per les corrides, una mica tens per la forta pressió mediàtica. 

El diputat Josep Rull (CiU), en un intent de concertar solucions, li ha preguntat què li semblaria el model de corrides de Portugal o de Miami, on no es mata l'animal. Però José Miguel Arroyo, que ha indicat que no entén gaire el català, ha declinat parlar més davant la comissió.

En aquesta primera tanda de compareixences també han intervingut l'apoderat del torero José Tomás, el músic Salvador Boix i Angelats, i el biòleg Jaume Josa. El primer ha criticat durament que Barcelona s'hagués declarat ciutat antitaurina, cosa que ha provocat la rèplica de Patrícia Gomà (ERC).

"Fer el ridícul"
Josa ha assegurat que el Parlament "farà el ridícul" si suprimeix la festa dels toros, ja que al seu entendre "prohibiria la mort d'un animal extint". Al seu entendre, el debat s'ha produït perquè la societat actual amaga la mort. La intervenció de Josa, amb una erudició a l'extrem oposat de la que mostrava Joselito, ha causat molt bona impressió als diputats. 

El biòleg ha reivindicat la catalanitat de les corrides i ha recordat que l'afició li van encomanar els seus pares, que havien passat pel camp de refugiats de Prats de Molló, després de la guerra.

Les compareixences estan tenint lloc com és habitual en els tràmits parlamentaris de qualsevol llei, ja que sempre es consulten els sectors implicats. 


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona