Reportatge

Seguint el Seguici

Des del segle XIV que els elements del Seguici Popular recorren els carrers de la Part Alta, centre històric de la ciutat

Les festes de Santa Tecla que s'han preparat per aquest any tenen més de 400 actes. N'hi ha, com diu el tòpic, per a tots els gustos. Però sens dubte, la festa major de Tarragona és coneguda arreu per la riquesa dels seus actes tradicionals, un ritual festiu que té el punt àlgid en les sortides del Seguici Popular: el conjunt de balls, bestiari, entremesos, balls parlats, representacions al·legòriques i castells que els tarragonins han vist a la ciutat, en major o menor esplendor, des del segle XIV. És el que es coneix com a model històric del Penedès i el Camp de Tarragona: cada gremi tenia els seus balls o elements festius i en solemnitats, com el Corpus o com les festes patronals, sortien en processó acompanyant les autoritats eclesiàstiques i polítiques.

Es dóna el cas que a Tarragona el nucli ritual de la festa s'ha mantingut pràcticament inalterable fins a l'actualitat, amb l'actuació dels elements del Seguici a la vigília, l'Anada i la Tornada a Ofici i la processó de Santa Tecla. I l'espai on es desplega aquest ritual també es manté fidel als seus orígens. Així, el Seguici festiu recorre carrers i places de la Part Alta amb innegable regust medieval.

Aquesta zona és la que concentra bona part del patrimoni històric de la ciutat, diversos museus, tallers d'artistes, botigues d'artesania i moda i una important oferta d'oci, amb restaurants i bars de copes.

De l'ajuntament a la catedral

L'edifici de l'actual ajuntament presideix la plaça de la Font. Des d'allí surt el Seguici popular acompanyant les autoritats polítiques fins a la Catedral, en l'anada a ofici. I tant un lloc com l'altre són de visita obligada. Amb les seves terrasses, la plaça de la Font és punt de reunió per als tarragonins i un dels espais on es fan concerts i activitats de Santa Tecla.

De camí cap a la Catedral, hom passa per la Baixada de Misericòrdia, un carrer costerut que durant les sortides del Seguici posa a prova els portadors del bestiari i que es fon amb el carrer Major. Al capdamunt d'aquest, hom es topa amb la plaça de les Cols, de gran tradició castellera; les escales de la Catedral, que porten cap al Pla de la Seu i cap al carrer Merceria. Aquest és un dels racons que han mantingut millor l'ambient medieval. El presideix la Catedral, començada a bastir al segle XII. La façana destaca per l'enorme rosassa i pel portal, amb les talles de la Verge Maria, que el divideix, acompanyada pels profetes i apòstols a banda i banda. A l'interior és imprescindible admirar l'altar major i el retaule obra de Pere Johan. A més, cal visitar el claustre i el Museu Diocesà. Al costat de la Catedral es mantenen casals gòtics com la Casa Balcells, dalt al Pla; l'antic ajuntament, al carrer Major o els porxos del carrer Merceria, construïts al segle XIV. A la vora, hom pot atansar-se a l'antic Hospital de Santa Tecla o fins a la plaça del Rei, on es manté dempeus part del castell del Rei, al voltant del qual, al segle XI, es va començar a repoblar la ciutat.

La Part Alta guarda altres espais preciosos, com la plaça dels Sedassos, amb un gran mural en una façana que recorda el Seguici.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Sortida 33 de l'autopista AP-7 i N-240, N-340, Autovia del Mediterrani (A-7), T-11/ N- 420.
En tren. Estació de Renfe a la ciutat i, a pocs quilòmetres, alta velocitat a l'estació del Camp de Tarragona.

DADES D'INTERÈS

Les dates Del 17 al 26 de setembre.
A la xarxa. Les festes estrenen web: http://santatecla.tarragona.cat
La Casa de la Festa. Per conèixer els elements del Seguici i el ritual de la festa. Via Augusta, 4. Telèfon: 977 220 086 Durant les festes, oberta la tarda del dia 20, i tancada la tarda del dia 22 i tot el dia 23.

El reconeixement

M.J.R.

Des del passat 25 de maig, Santa Tecla és Festa Patrimonial d'Interès Nacional, el màxim reconeixement de la Generalitat que valora “la celebració d'origen remot, estructurada a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari, que té una projecció nacional”.

Per celebrar aquesta denominació, el dia 13 a la Casa de la Festa, tindrà lloc un Acte de Reconeixement al Seguici Popular i a les colles castelleres. “Serà un acte institucional senzill, per a reconèixer la tasca de les entitats”, diu Sandra Coloma, regidora de Festes, que explica: “l'alcalde descobrirà una placa en referència al reconeixement; el cronista Josep M. Sabaté farà un recorregut per aquests darrers anys de la festa i acabarem amb música”. L'acte és obert a tothom. D'altra banda, s'han editat unes xapes commemoratives que, a partir del dia 11, es repartiran amb el programa de les festes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró