Societat

Jutgen els tretze presos amotinats a Quatre Camins l'any 2004

Judici

Entre fortes mesures de seguretat, aquest dilluns comença a l'Audiència de Barcelona el judici contra 13 dels gairebé 80 presos del mòdul 1 de Quatre Camins que l'abril del 2004 presumptament van liderar el motí, en què va quedar ferit greu amb un punxó el director de la presó, i un altre funcionari va ser retingut unes quantes hores com a ostatge. Els presos afronten penes de fins a 44 anys en un judici en què també entrarà en controvèrsia la responsabilitat de la Generalitat per la falta de seguretat del centre penitenciari.

El motí, que va concloure poques hores després gràcies a la intervenció de mediadors, va tenir l'endemà un altre capítol fosc, quan 26 dels reclusos atrinxerats van ser presumptament torturats durant el seu trasllat a altres presons catalanes, en un cas que està a l'espera de judici.

Per aquell presumpte episodi de maltractaments, el jutjat d'instrucció manté imputats tretze funcionaris de Quatre Camins, entre els quals l'aleshores director de la presó, Diego Enríquez Vázquez, i el subdirector mèdic, Xavier Martínez. El jutjat sospita que els funcionaris van actuar contra els reclusos amotinats com a represàlia pels fets ocorreguts a la presó, que van desencadenar una pluja de crítiques contra la Generalitat per la massificació de les presons i per la falta de mesures de seguretat.

A més de sol·licitar condemnes de fins a 44 anys de presó per als interns processats, la fiscalia demana que indemnitzin amb 52.260 euros el subdirector de la presó i els altres quatre funcionaris ferits en el motí, i que la Generalitat respongui com a responsable civil subsidiària. Segons el ministeri públic, el govern  hauria d'assumir el pagament d'aquestes indemnitzacions, si els presos no hi poguessin fer front, per no haver emprès mesures per solucionar la falta de seguretat de la presó ni haver garantit l'eficàcia dels escorcolls i permetre l'entrada al recinte d'objectes punxants.

Els fets
Segons manté la Fiscalia, els presos es van posar d'acord per matar el subdirector del centre, Manuel Tallón. Tres funcionaris que el van voler defensar van ser agredits amb bastons i objectes punxants per part dels amotinats, que van necessitar l'ajuda d'un funcionari que van segrestar. Aquest últim funcionari va ser obligat durant hores a estar en una cadira al centre del pati del mòdul 1 de Quatre Camins, mentre els reclusos exigien un telèfon mòbil per parlar amb la consellera Montserrat Tura, en aquell temps titular d'Interior.

A les 21.30 hores, i gràcies a la mediació d'experts en situacions de crisi, els reclusos van posar fi al motí, l'origen del qual els sindicats van atribuir a una ordre del subdirector per poder avortar l'entrada d'un paquet de droga a la presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona