Escapades

Sobre ‘sa roca' dels Santmartí

El conjunt medieval de Sant Martí Sarroca és dels més preuats del Penedès

El turó de la Roca, que s'aixeca dalt d'un vertiginós penya-segat sobre la riera de Pontons, és el centre de referència del municipi de Sant Martí Sarroca. Des d'aquest punt es pot gaudir de les vistes tranquil·les sobre les vinyes del Penedès. No és estrany, doncs, que tant ibers com romans ja haguessin aprofitat aquest espai com a punt estratègic de defensa. Sobre aquest turó vigila imponent un dels conjunts medievals més preuats del Penedès, format pel castell dels Santmartí i per l'església romànica de Santa Maria, restaurada el 1906 per Josep Puig i Cadafalch i catalogada com a monument històric i artístic per la Generalitat des del 1931.

El castell dels Santmartí es va construir a partir d'una torre de guaita de l'any 984, aprofitant l'alta paret natural del turó. Però la torre no va esdevenir una fortalesa fins al segle X. Galí de Santmartí, veguer del Penedès, va ser el fundador de la nissaga que portaria el poderós llinatge, però va ser el seu fill Guillem qui va construir el castell a finals del segle X i principi del segle XI. Ja al segle XII, Arnau de Santmartí, governador del Penedès, va alçar les muralles i va fer adequar les estances nobles a l'interior del castell. I, després d'un atac dels almoràvits, va convertir el castell en una autèntica fortificació.

Després, el castell va ser propietat de la Casa de Barcelona, de la família dels Cervelló, i de la Pia Almoina fins al 1837.

El castell dels Santmartí va ser un dels últims nuclis de resistència a les tropes de Felip V, davant les quals van capitular el 18 de setembre, una setmana després que Barcelona i els seus defensors van ser perseguits fins a Sant Quintí de Mediona i morts quan van ser trobats allà, juntament amb la gent d'aquell poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós