Societat

El cas de la “mora catalanista” acaba amb una indemnització a un Guàrdia Civil

El capità Bartolomé del Amor nega haver dirigit insults a la traductora i a la llengua catalana

La sentència judicial afirma que les acusacions realitzades per Saïda Saadouki són falses

La magistrada del Jutjat Penal número 1 de Palma, Concepció Moncada, ha condemnat a la traductora marroquina Saïda Saadouki a pagar 5 euros diaris durant sis mesos i a indemnitzar amb 600 euros al capità de la Guàrdia Civil, Bartolomé del Amor, com a autora d'un delicte d'injúries greus amb publicitat. Els fets es remunten al 2007 quan Saadouki entrà a treballar com a traductora de castellà a l'Institut Armat de la Guàrdia Civil, a Palma, i es dirigí en català al guàrdia de seguretat i a Del Amor. La traductora denuncià que el capità l'havia titllat de “mora catalanista”, fets que Del Amor negà en el judici. La sentència judicial afirma que les acusacions realitzades per Saadouki són falses.

Els fets van tenir lloc l'agost del 2007 quan Saadouki entrà a treballar com a traductora de castellà al Cos Armat de la Guàrdia Civil. Segons va relatar la traductora en una roda de premsa a la seu de l'Obra Cultural Balear, el capità de la Guàrdia Civil, Bartolomé Del Amor la titllà de “mora catalanista” ja que ella s'hi dirigí a ell i al guàrdia de seguretat de l'entrada de l'edifici en català. La traductora fou acomiadada posteriorment i Del Amor es va querellar conta la traductora en considerar que havia ferit el seu honor i el seu prestigi.

Delicte d'injúries

En aquest sentit, la jutgessa l'ha condemnada per un delicte d'injúries greus contra el capità de la Guàrdia Civil. Els 900 de multa i la indemnització de 600 euros que Saadouki haurà de pagar a capità de la Guàrdia Civil són penes inferior a les que tant la fiscalia com l'acusació particular demanaven per Saadouki. La Fiscalia demanava 1.000 euros en concepte de responsabilitat civil i 1.440 euros de multa. Per part seva, l'acusació particular, exercida pel lletrat Alberto García, demanava 10.000 euros en concepte d'indemnització i 2.520 euros de multa.

La jutgessa del cas considera que no s'ha pogut provar que Del Amor el 17 d'agost de 2007 titllés la traductora de “mora catalanista” i tampoc que li digués que el català era un idioma que ni tan sols “existia”, ja que alguns se l'havien inventat. Així, la sentència judicial afirma que les acusacions realitzades per Saadouki són falses i, que per tant, les declaracions que feu als mitjans de comunicació també ho eren. El text també remarca que Del Amor no pronuncià paraules de “caràcter ofensiu o vexatori” cap a Saadouki o cap a la llengua que ella va defensar, el català. La sentència remarca que l'acusada informà a la opinió pública d'uns fets que eren 'falsos'.

La sentència considera provat que la traductora va comparèixer en roda de premsa a l'Obra Cultural Balear per explicar els fets i ho feu per “perjudicar la fama i la dignitat” de Del Amor. El capità, per part seva, ha negat sempre que les paraules de Saadouki eren falses.

El judici contra la traductora Saïda Saadouki se celebrà el passat 4 de novembre després que fos suspès en dues ocasions, en una d'elles perquè la defensa de la traductora sol·licità la inclusió dels vídeos de la càmera de seguretat de l'entrada que haurien provat o no que el guàrdia de seguretat de l'entrada de l'edifici li digué a Saadouki que li parlés “en cristià” quan aquesta el saludà en català. El dia del judici la traductora fou acompanyada i rebé el suport d'una quinzena de membres de l'Obra Cultural Balear i ERC Illes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES