Societat

Eufòria castellera

Els Castellers de Vilafranca, la Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa coincideixen en destacar la importància del reconeixement mundial

L'alegria s'ha desfermat entre les colles castelleres després que s'hagi fet públic que els castells eren declarats Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La cap de colla de la Joves Xiquets de Valls, Helena Llagostera, ha valorat el “gran reconeixement” que suposa, no sols per l'espectacularitat dels castells sinó també per tots els valors socials que fomenta el món casteller, com ara la integració social. “Ens ho mereixíem”, ha declarat l'única dona que lidera una colla castellera. Segons Llagostera, ara els castells seran un “patrimoni intocable”, que esfumarà la “por” què els castells es veiessin modificats o, fins i tot, prohibits per la participació de nens i joves menors de 18 anys. “El fet casteller continuarà i per molts anys”, ha exclamat Llagostera.

Satisfacció entre els Minyons de Terrassa

Per la seva banda, el president dels Minyons de Terrassa, Pep Forn, s'ha mostrat molt satisfet amb la proclamació dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i ha assegurat que significa un reconeixement “molt important” a la feina que fan cadascuna de les colles que hi ha a Catalunya.

Forn ha dit que espera que aquesta distinció esdevingui un “impuls” que serveixi sobretot per consolidar a les colles de recent creació i aquelles que s'han format “fora del territori tradicional”.

En aquest sentit ha assegurat que es tracta d'un reconeixement “social” i que no espera que aquesta proclamació tingui un impacte econòmic en els pressupostos de les colles. Així mateix ha assenyalat que aquesta distinció si que podria tenir un resultat positiu des d'un punt de vista turístic: “Passar a formar part del patrimoni de la humanitat vol dir que ara els castells apareixeran en el catàleg que recull les activitats més interessants que es duen a terme a nivell mundial”, comenta el president que assegura que “l'atractiu dels castells creixerà”.

Pel que fa a un possible increment d'actuacions fora del territori català, Forn ha reconegut que “pot augmentar l'interès” però ha advertit que aquesta mena de sortides comporten una despesa econòmica molt gran que sovint les colles no poden afrontar.

El president dels Minyons ha lamentat la carta que l'entitat Acció Valencianista ha enviat a la Unesco denunciant que en els castells hi participaven menors i ha afirmat que es tracta de “l'estratègia política de formacions minoritàries”.

Pels Castellers de Vilafranca, és una distinció honorífica

Finalment, el president dels Castellers de Vilafranca, Miquel Ferret, ha afirmat que el reconeixement ajudarà els castells a projectar-se internacionalment. “No creiem que tingui una repercussió immediata per les colles”, ha afegit. Al seu entendre, es tracta d'una distinció honorífica que no té una vinculació directa amb una aportació econòmica. Ferret ha destacat que els castells són una activitat de “molta qualitat, rellevant socialment i amb molts valors ètics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.