la contra

Les fosses del Pla de l'Estany

Un llibre de Jordi Galofré i Miquel Rostollet se centra en els morts de la Guerra Civil no identificats

El santuari del Collell és un exemple paradigmàtic que han escollit l'historiador Jordi Galofré i l'expert en temes d'història comarcal Miquel Rostollet per deixar palès en un llibre i en una ruta guiada que la Guerra Civil espanyola va causar molt de dolor als dos bàndols. «És un llibre i una ruta de les víctimes dels dos bàndols», diu el primer, que recorda que a prop del Collell hi ha dues fosses de morts del conflicte bèl·lic, una de 48 combatents del bàndol de Franco i una altra amb quinze del bàndol republicà.

Galofré i Rostollet són els autors del llibret de 28 planes Les fosses comunes al Pla de l'Estany (1936-1939), que han publicat amb el suport econòmic dels ajuntaments de Banyoles i Sant Miquel de Campmajor i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany. En aquest treball, que han realitzat agafant el fil de la tesi de Queralt Solé sobre les fosses comunes, hi deixen palès que, tot i que al Pla de l'Estany no hi va haver front, va ser una zona important quant al nombre de morts que s'hi van produir, sobretot en la retirada.

El llibre s'estructura a través de la informació recopilada de sis tipus de fosses. Es tracta de les del 36, sobretot de religiosos i de gent de dreta, la majoria identificats i enterrats; d'una de les del Collell, amb 48 cadàvers del bàndol nacional; les de l'hospital militar habilitat al monestir de Banyoles, amb més d'un centenar de soldats; les del cementiri banyolí; l'altra del Collell amb els morts republicans de la retirada i les dels afusellats al cementiri de Girona. El llibre es va presentar ahir, juntament amb les tres rutes guiades que es duran a terme tres diumenges de maig, a partir del vinent, en tres d'aquestes fosses. Són obertes a tothom i només cal presentar-se a les deu del matí de cadascun d'aquests diumenges al monestir de Banyoles. La primera de les visites es farà on hi havia l'hospital militar, que va acollir sobretot combatents del bàndol republicà de la batalla de l'Ebre. La segona, al cementiri de Banyoles, on no hi ha cap combatent enterrat, ja que la majoria de les despulles dels morts o bé se les van endur els familiars o bé són enterrades al nínxol de la Casa Missió. I la tercera es farà a Sant Miquel de Campmajor, al costat del santuari de Santa Maria del Collell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona