Escapades

Romànic a l'Alta Garrotxa

Sant Valentí de Salarça és una petita església envoltada de roures centenaris

Disseminats entre els pics més alts de la Cerdanya i el Parc Natural del Cap de Creus es troben petits nuclis que conserven encara l'arquitectura tradicional del Pirineu i que han sabut conservar l'essència i els costums ancestrals dels pobles de muntanya. És el cas de Salarça, al Ripollès, entre Camprodon i Beget, a la subcomarca de l'Alta Garrotxa, un petit poblet situat dalt d'un pujol a la dreta de la riera de Salarça, afluent de capçalera de la riera de Beget, que neix dins l'antic terme de Freixenet. En aquest poblet, enmig de la preciosa vall de Bolòs, es troba l'església romànica de Sant Valentí, de la segona meitat del segle XII i consagrada l'any 1168 per Ponç de Monells, abat de Sant Joan de les Abadesses i bisbe de Tortosa. Envoltada per extraordinaris roures centenaris i de grans dimensions, l'església de Sant Valentí de Salarça és un petit temple, d'una sola nau, de planta trapezoïdal, capçada per un absis llis orientat a llevant. A la part occidental de l'edifici hi ha un robust campanar d'espadanya, amb dues obertures, al qual s'accedeix per una escala de pedra exterior, que permet fer sonar les seves dues campanes, de mida considerable, datades de l'any 1733, en perfecte estat. L'ermita té un porxo de construcció moderna que aixopluga la porta d'entrada a l'església. En els darrers anys, aquesta porxada s'ha utilitzat com a borda per guardar-hi eines agrícoles i bestiar. A la façana meridional es poden veure vestigis d'una porta encegada, acabada amb un arc de mig punt adovellat.

Des d'aquest punt es poden contemplar unes boniques vistes de la vall, tancada pel mont del Llor, i del veïnat de masies i cases pairals escampades pel territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona