Societat

El document ‘Arrels cristianes' fa avui 25 anys

Els bisbes van reivindicar la identitat nacional

La Santa Seu va anar apartant els firmants i els successos

Avui fa 25 anys que els bisbes de les vuit diòcesis catalanes van firmar el document Arrels cristianes de Catalunya en què, per primera vegada, van reivindicar la cultura catalana com a pròpia i van apostar per una Església catalana que tingués en compte el fet nacional. L'Església de Catalunya tractava el nacionalisme des d'un àmbit cristià, i venia a dir que el catolicisme havia contribuït de manera important a forjar el país.

Els firmants del document, qualificat d'excepcional i que, amb els anys, seria considerat un text “històric”, perquè va marcar un tarannà, una manera de fer, van ser Ramon Torrella, arquebisbe de Tarragona i primat; Narcís Jubany, cardenal arquebisbe de Barcelona; Ramon Malla, bisbe de Lleida; Jaume Camprodon, bisbe de Girona; Ricard Maria Carles, bisbe de Tortosa; Miquel Moncadas, bisbe de Solsona; Joan Martí i Alanis, bisbe d'Urgell; Josep Maria Guix, bisbe de Vic; Ramon Daumal, bisbe auxiliar de Barcelona, i Josep Capmany, bisbe auxiliar de Barcelona. Cal destacar que un dels redactors del text i impulsors del projecte va ser el que llavors era tan sols prevere però que després va arribar a bisbe auxiliar, Joan Carrera.

El document del 1985 es va escriure en un moment en què a Catalunya es vivia l'eufòria oberturista del postconcili Vaticà II, i va tenir com a conseqüència principal la celebració, deu anys més tard, el 1995, del Concili Provincial Tarraconense, una fita per a la cúpula i la base de l'Església. El concili va actualitzar la reivindicació d'una Església catalana independent de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). Però la CEE i el Vaticà van frenar tot intent de desvinculació, i van mirar d'enterrar l'exercici d'autocrítica que implicava el concili. El cardenal Ricard Maria Carles va liderar la tornada a la línia oficial.

El document i els objectius del concili van quedar, doncs, apagats durant molt anys per una cúria supeditada a una CEE que va acabar per modelar l'Església a Catalunya. Els bisbes d'Arrels cristianes i del concili van anar desapareixent, tot i que es manté l'essencial dels documents. Per això, per exemple, el malestar dels cristians de base i els progressistes envers els bisbes ha estat constant. Les campanyes amb el lema Volem bisbes catalans –l'última és de fa 10 anys– en són una mostra.

LA XIFRA

8
bisbes
de les vuit diòcesi catalanes més els dos bisbes auxiliars de Barcelona (10 en total) van firmar el document.
1995
És l'any que
es va celebrar el primer i únic Concili Provincial Tarraconense, una conseqüència d'‘Arrels cristianes'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Girona

Retransmissió radiofònica de la nova Orquestra Filharmonia

Girona
infraestructures

L’R3, R4, R7 i R12 afectades pel robatori de coure reuperen la normalitat

barcelona
MEDI AMBIENT

El govern aposta pel reagrupament de ramats per evitar atacs de l’os bru

Boldís
SERVEIS

Més freqüència de pas en el bus del Parc Nacional d’Aigüestortes

Pobla de Segur
societat

Mor Mari Valldeperas, històrica del voluntariat a Sabadell

societat

900 joves atesos en set mesos al servei d’acompanyament emocional del govern

barcelona
Girona

El PSC, indignat per la pèrdua de línies a La Baldufa

Girona
MEDI AMBIENT

El pàrquing regulat per accedir al pantà de Sau es reactivarà el dia 22

Sau
Medi Ambient

El pantà de Sau s’omple de curiosos per tornar a veure l’església envoltada d’aigua

barcelona