Reportatge

Sempre pel camí ral

La fira de Vilanova del Camí rememora el tradicional lloc de pas, una via de comunicacions molt important per al desenvolupament local

El camí ral que anava de Barcelona a Lleida ha estat protagonista i cronista excepcional de tots els períodes històrics que han configurat l'actual municipi de Vilanova del Camí. Per això el diumenge més proper a la diada de Sant Hilari –13 de gener–, la localitat de l'Anoia celebra la Fira del Camí Ral. La festa rememora el tradicional camí ral, aquell lloc de pas, via de comunicacions, tan important per al desenvolupament del municipi i que ha marcat la seva evolució històrica.

La Fira de Sant Hilari, celebrada des de temps immemorials, i catalogada des del 1999 com la Fira del Camí Ral, tindrà lloc diumenge, de les nou del matí a les set de la tarda. Durant tot el dia s'instal·laran les parades i es faran activitats a la plaça de l'Església, al carrer Major, al carrer Onze de Setembre i al de Santa Llúcia, itinerari per on transcorria el camí ral.

Amb un caràcter històric i alhora festiu, la fira inclou la mostra de productes alimentaris i artesans dels Països Catalans i un ampli retrat d'oficis antics amb la X Mostra Nacional d'Arts i Oficis: Oficis menestrals d'antany. Allà el visitant es trobarà amb l'ofici de ceramista, el treball de la fusta, la construcció de marques de pastor o de ganxos de pastor, la ferreria, la cistelleria, la filadora amb roda mecànica o el bufador de vidre. Aquesta tretzena edició de la fira es complementa amb una exhibició de vol de diferents ocells, una granja de jocs, la mostra d'animals domèstics i diversos jocs en què els animals són els protagonistes, com ara el del conill, la bassa de la granja, el joc de l'oca, l'espantagats i el joc de la granota.

El dia 16 també tindrà lloc la missa en honor de sant Hilari, patró de Vilanova del Camí, a l'església del mateix nom. El temple actual va ser alçat entre els anys 1800 i 1803, pocs anys després que fos declarada parròquia independent de la Pobla de Claramunt (1779). Al migdia hi haurà la vint-i-cinquena pujada als dipòsits i una caminada de la colla excursionista per anar a fer el canvi de senyera al pujol de la Guàrdia, una muntanya de 474 metres que es troba entre la Pobla i Vilanova del Camí.

Enguany el programa d'actes incorpora per dissabte un concert de la cantant Beth al centre polivalent de Can Papasseit i la inauguració d'un nou espai a la plaça de l'Església. Allà s'han plantat alguns arbres i plantes autòctones del municipi agermanat d'Amilly (França).

Sota la influència d'Igualada

El municipi, situat a la conca d'Òdena, té uns 10.200 habitants i una història molt recent i lligada a la influència de la industrialització d'Igualada. Els dos nuclis de població que van originar Vilanova del Camí –la Quadra de Vilanova, que pertanyia a Montbui, i Vilanova del Camí, que era de Claramunt– es van unificar el 1830. L'evolució del segle XX va anar a remolc d'Igualada i de les necessitats de la nova indústria del gènere de punt, que van comportar una forta immigració que als anys seixanta i setanta va trobar en els terrenys de Vilanova del Camí un sòl econòmic per fer-hi les seves cases. A partir d'aquell moment, la població va experimentar un creixement espectacular a través del desenvolupament de barris nous que en un principi van néixer sense els serveis mínims. Actualment el municipi aposta pel creixement urbanístic sostingut, el desenvolupament cultural a través del centre polivalent de Can Papasseit i la recuperació mediambiental mitjançant el projecte de defensa del riu Anoia.

La carretera d'Igualada a Vilanova és el nexe històric d'unió entre Vilanova del Camí i la capital de l'Anoia, municipis separats en l'actualitat únicament pel pont que supera la riera d'Òdena. Un tomb per Igualada ens farà recordar que la ciutat ha estat, i és, un important centre industrial, fonamentalment dedicat a l'activitat tèxtil i l'adob de les pells.

Cal Boyer és l'actual seu del Museu de la Pell i la sínia d'Igualada i comarca i el barri adober patrimoni industrial de Catalunya, la zona amb més caràcter de la ciutat i l'únic paisatge industrial destinat a l'adob de la pell existent al país. L'Ajuntament va impulsar dues rutes a peu autoguiades, amb itineraris senyalitzats en tres llengües (català, castellà i anglès) que donen a conèixer l'origen i l'evolució de la ciutat i permeten al caminant conèixer de prop la Igualada industrial i els racons del món de la pell.

Un passeig per la Igualada industrial portarà pels principals centres de producció tèxtil (la Igualadina Cotonera, la Isabel·la...) i els edificis històrics de més rellevància, i l'atractiu món dels obrers i dels amos (el Cercle Mercantil i l'Ateneu Igualadí).

La segona ruta, Viatge per la pell d'Igualada, proposa una visita pels principals escenaris del patrimoni industrial adober de la ciutat –el barri adober i el Rec–, com també algunes indústries modernistes de notable valor.

PER ARRIBAR-HI

Des d'Igualada Per la carretera de Vilanova del Camí. També podem tenir accés a la població, si venim de la Pobla de Claramunt, per la carretera C-244. Des de Capellades s'arriba a Vilanova del Camí per l'actual C-15, que va a parar a l'antiga N-II.
Vilanova del Camí. Ajuntament, pl. del Castell, 1 www.vilanovadelcami.net
Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia. Doctor Joan Mercader, s/n, www.mnactec.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona