Societat

Les retallades s'estenen arreu i fins i tot amenacen la Patum

El regidor de la festa adverteix que caldrà reduir els actes si el nou govern d'Artur Mas no fa una aportació econòmica

Berga reclama un model similar al del Misteri d'Elx, amb les despeses regulades per llei

L'ajornament de les obres de construcció dels nous hospitals Josep Trueta i Verge de la Cinta, la possible reducció del nombre d'estacions previstes a la línia 9 del metro i la congelació de la digitalització de les aules són només algunes de les conseqüències que es deriven de les retallades anunciades pel nou govern d'Artur Mas. Sembla, però, que l'ajustament pressupostari no només afectarà projectes i infraestructures vitals per al desenvolupament del territori, sinó que es podria estendre a una manifestació de la cultura popular tan important com la Patum de Berga, patrimoni de la humanitat des del 2005. Si l'Ajuntament de la capital del Berguedà no aconsegueix que el finançament de la celebració s'inclogui en el pressupost de la Generalitat d'enguany, es veurà obligat a retallar els actes que consideri prescindibles.

Actualment, el consistori assumeix en solitari els 360.000 euros de despesa que suposa l'organització de la Patum, que l'any passat només va generar uns ingressos d'entre 3.000 i 5.000 euros gràcies a la comercialització de productes oficials de la festa. L'Ajuntament reclama un model de finançament similar al d'una altra celebració que també és patrimoni de la humanitat, el Misteri d'Elx, les despeses de la qual estan regulades per una llei. Per això, el consistori proposarà al govern que promulgui una norma per protegir i conservar les manifestacions de la cultura popular catalana que gaudeixen del reconeixement de la Unesco: la Patum i els castells.

Aportació directa


El regidor de la Patum, Jaume Vima, ha explicat al diari Regió 7 que aquest any l'aportació econòmica directa de la Generalitat ja és “imprescindible per no haver de reduir despeses d'una manera molt severa” i que, “si Berga es veiés obligada a afrontar l'organització d'enguany sense rebre ajudes exteriors”, caldria decidir quins actes es poden considerar prescindibles i retallar-los. “Segons l'aportació externa que puguem rebre, podrem plantejar si la Patum del 2011 serà almenys com les anteriors”, conclou Vima.

Una altra preocupació a la capital del Berguedà és com poden afectar les retallades l'acabament de les obres d'ampliació de l'hospital Sant Bernabé, que podria quedar ajornat si no hi ha prou diners per dotar l'edifici del mobiliari i els equipaments tècnics necessaris. A Vilanova i la Geltrú, l'alcalde, el socialista Joan Ignasi Elena, i la portaveu de CiU, Neus Lloveras, s'han compromès públicament a treballar perquè les retallades no afectin el projecte de construcció de l'hospital de Vilanova, un dels pilars de l'actual mandat del tripartit. Pel que fa a Vilafranca del Penedès, la situació econòmica ha posat en perill un cop més el segon ambulatori, que la ciutat fa anys que reclama.

L'Ajuntament de Cerdanyola desconeix com afectaran les retallades l'execució del futur hospital comarcal Ernest Lluch, unes obres que el Catsalut tenia l'encàrrec d'adjudicar aquest any. A Rubí, un dels temes que han generat més polèmica és la possible paralització del projecte de construcció del llargament reivindicat hospital Vicenç Ferrer, una infraestructura que l'Ajuntament considera imprescindible. Un altre projecte que el govern de CiU té sobre la taula és la ronda del Maresme, la controvertida carretera que ha de substituir l'N-II i que es dibuixa al costat de l'autopista C-32.

LA XIFRA

360.000
euros de despesa
suposa l'organització de la Patum, declarada patrimoni de la humanitat l'any 2005

LA FRASE

Els ajuts són imprescindibles per no haver de reduir despeses d'una manera molt severa
Jaume Vima
regidor de la patum

Lleida fusiona organismes per reduir despeses

El ple de l'Ajuntament de Lleida de divendres aprovarà la creació de l'Institut Municipal d'Educació, Cultura i Esports, que és el resultat de la fusió de tres organismes. L'objectiu d'aquesta unificació és la reducció de despeses. A la mesura s'hi sumarà la desaparició d'un quart organisme i l'adscripció d'altres, com els instituts d'Ocupació i Turisme, al nou consorci Globalleida. Aquest està impulsat per la Paeria, la Diputació, la Universitat i la cambra de comerç. La reducció d'ens autònoms suposarà un estalvi de 670.000 euros.

j.t.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres