Societat

sanitat

Els alcaldes es mostren perplexos per la incertesa en els equipaments sanitaris

Salut “ni confirma ni descarta” cap d'aquests projectes, que remet a la redacció del nou pressupost de la Generalitat

La projecció, execució i materialització de la infraestructura sanitària municipal i hospitalària ha quedat pendent de l'aprovació del pressupost del 2011, que ha de redactar el nou govern de l'executiu català. Aquest compàs d'espera ha fet créixer la preocupació entre els alcaldes dels municipis amb consultoris mèdics i centres d'assistència primària en projecció, més encara quan des del govern s'ha anunciat la rebaixa del 10% en el pressupost de la sanitat pública. En aquesta situació podrien estar els consultoris locals d'Alfara de Carles, Benifallet, Ginestar, Bot i Riudecols i els CAP d'Alcover, Segur de Calafell, Vilaplana, el Vendrell, la Canonja, les Borges del Camp i l'Hospitalet, segons dades d'ICV.

En aquest sentit, fonts del Departament de Salut a Tarragona comentaven que a hores d'ara “ni es confirma ni es descarta” cap d'aquests projectes, sinó que s'han de remetre a la partida que puguin obtenir en el primer pressupost del govern de Mas. El departament revisarà els compromisos i els acords presos per l'anterior govern i en valorarà la prioritat per aconseguir una partida en el pressupost.

Els alcaldes consultats es mostraven perplexos per la situació en què es troben, després d'haver fet els deures –cessió de terrenys, adaptació d'usos i dels projectes i, fins i tot, la presa de compromís per l'avançament del finançament de les obres–. Els agafa, a més a més, a les portes de les eleccions municipals.

Les reaccions

Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, era qui feia una lectura més dura de la situació i assegurava que “si s'haguessin fet públiques les intencions” en el període de campanya electoral, la federació, dubta Muñoz, que hagués tret els mateixos resultats electorals. Roc Muñoz, però, no ha perdut l'esperança que el projecte del CAP s'incorpori al nou pressupost, segons valora de la reunió que aquesta setmana ha mantingut amb els responsables del departament al Camp: “Vam cedir 4.300m² de sòl i vam fer una modificació del pla general” per substituir l'actual consultori mèdic.

Els alcaldes de Vilaplana, Tomàs Bigorra, i de les Borges del Camp, Joaquim Calatayud, van signar un conveni marc que regula les inversions pel qual assumeix l'execució i finançament de les obres, amb el vistiplau del departament, que els reemborsaria l'import en dos anys. A Vilaplana el consultori mèdic és dels anys setanta i l'alcalde explicava que s'ha treballat en el projecte per adaptar-lo a la normativa i disposar d'un espai més adequat que l'actual. Bigorra comentava, però, que des de l'Ajuntament no es preveia iniciar l'obra fins al 2012.

El projecte de les Borges consistia en una ampliació del CAP actual. El mateix cas que a Alcover: “Ara haurem de veure quin calendari pactem”, comentava l'alcalde, Anton Ferré. Ambdós, Calatayud i Ferré, estan pendents de mantenir una reunió amb els responsables del departament en el decurs de la qual “es coneixeran les directives dels serveis territorials”, comentava l'alcalde d'Alcover.

LA XIFRA

7
centres d'assistència primària
de la demarcació estan pendents de la redacció del nou pressupost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL