Societat

Evacuen milers de residents propers a la central nuclear de Fukushima

El terratrèmol de 8,9 graus ha obligat a declarar l'estat d'emergència perquè ha fallat un dels sistemes de refrigeració

Les autoritats japoneses insisteixen que no hi ha cap risc imminent de radiació a la planta

Les autoritats japoneses han començat a evacuar milers de ciutadans que viuen a prop de la central nuclear de Fukushima Daiichi, al nord-est del país, com a mesura preventiva davant la possibilitat que es registri algun escapament radioactiu a causa del terratrèmol de 8,9 graus que ha sacsejat la costa nord-oriental del país asiàtic.

El secretari cap del gabinet japonès, Yukio Edano, ha explicat que han estat evacuats els ciutadans que viuen en un radi de tres quilòmetres de la central nuclear.

Després del sisme, el govern ha declarat l'estat d'emergència a la central nuclear per un error en un dels sistemes de refrigeració del reactor, que actualment està sent reparat. La prefectura de Fukushima ha assegurat, segons l'agència de notícies japonesa Kiodo, que els nivells d'aigua al reactor no estan en valors crítics i el director d'energia nuclear de l'Institut d'Economia i Energia del Japó, Tomoko Murakami, ha subratllat que no existeix cap risc imminent de radiació a la planta nuclear.

Per la seva banda, Mark Hibbs, expert nuclear de la Fundació Carnegie per a la Pau Internacional, ha advertit que la situació podria empitjorar. Assegura que hi ha una greu preocupació al Japó per la possibilitat de la refrigeració del nucli i la retirada de la calor residual. “Si la calor no és retirada, hi ha un risc definitiu perquè el nucli es desfaci”, ha indicat.

La companyia propietària de la planta nuclear, TEPCO, ha confirmat que els nivells d'aigua als reactors estan fallant, però ha subratllat que estan treballant per mantenir els nivells amb l'objectiu d'evitar l'explosió dels rodets de combustible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró