Societat

Un pertorbat, islamistes radicals o els antisistema?

La inspecció de l'artefacte permetrà determinar amb tota seguretat si el va fer un aficionat o un expert

Les càmeres de seguretat d'un banc podrien haver gravat els autors de l'acció

La inspecció minuciosa de l'artefacte i l'anàlisi de les càmeres de seguretat del banc que hi ha just davant de la parada de l'autobús poden ser clau per conduir la policia fins als autors del que uns consideren una broma de mal gust i uns altres, una advertència. Sense que ningú hagi reivindicat l'acció, els investigadors ahir no descartaven cap hipòtesi sobre l'autoria, des de l'acció d'un pertorbat, la d'algun col·lectiu antisistema amb ganes de cridar l'atenció o fins i tot d'algun grup islamista radical que volia posar a prova la reacció policial per prendre'n nota. El que és clar és que l'acció pretenia generar una situació real d'alarma i ho va aconseguir. Sense descartar res, però, els experts en informació i antiterrorisme de la policia qüestionen l'opció dels grups antisistema o anarquistes ja que mai no han atemptat contra el transport públic.

L'objectiu encaixa amb el preferit pels grups islamistes radicals, però el mètode de la simulació, no. “Malauradament, quan els grups gihadistes actuen, ho fan fins a les últimes conseqüències”, advertia ahir un dels experts en antiterrorisme de la policia catalana. Llevat que –admetia– tot plegat fos un assaig per a futures accions. De totes maneres, però, la línia d'investigació que pren més força és la del pertorbat que ha volgut cridar l'atenció o venjar-se d'algú, fins i tot de la mateixa companyia d'autobusos. Per això, és determinant l'anàlisi de l'artefacte per corroborar si va ser construït per un aficionat o bé per un expert en explosius.

Una altra de les pistes que ens pot portar fins als autors de l'acció és el visionat de les càmeres de seguretat del banc que hi ha just davant de la parada de l'autobús, a la ronda de Sant Pere, sempre que baixessin en aquesta parada. Aquest bus no disposa de sistema de videovigilància, però les càmeres del banc van captar la gent que en va baixar, entre els quals hi havia una parella jove que, segons el conductor, viatjava en el seient a sota del qual va aparèixer la bomba simulada.

Falsa alarma als jutjats de Martorell

Un fals avís de bomba va obligar ahir a desallotjar els jutjats de Martorell durant tres hores. Els Mossos –a la imatge– van optar per confinar els veïns mentre buscaven l'explosiu, que no va aparèixer. En l'avís telefònic s'assegurava que la bomba havia d'explotar a les deu del matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres