Societat

medi AMBIENT

Brussel·les denuncia 18 municipis catalans perquè no depuren prou l'aigua

Quatre són gironins: Figueres, la Bisbal, Cornellà del Terri i Banyoles

Els alcaldes s'indignen per les acusacions, i les consideren infundades

La Comissió Europea ha denunciat divuit municipis catalans al Tribunal d'Estrasburg, perquè encara no depuren prou les seves aigües residuals i, quatre d'aquestes són de les comarques gironines. Es tracta de Banyoles, Cornellà del Terri, la Bisbal d'Empordà i Figueres. La resta de poblacions catalanes són: Abrera, Berga, Manresa, Martorell, Montferrer, Rubí, Sant Fruitós del Bages, Navarcles, Santpedor, Tàrrega, Terrassa, Tortosa, Roquetes i Valls. Tots aquests municipis podrien rebre multes de la justícia europea pel fet d'abocar les seves aigües residuals als rius i al mar sense abans eliminar-ne els bacteris i els virus nocius, que són un risc per a la salut pública i el medi ambient, sempre segons la Comissió Europea. Brussel·les es queixa que ja fa tretze anys que incompleixen la normativa comunitària, del 1998.

El president en funcions del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, es va mostrar indignat amb aquestes manifestacions de la Comissió i, segons ell, tot plegat és fruit d'una mala interpretació. Xargay va dir que, si algú no demostra el contrari, el Consell ha invertit durant els últims quatre anys 900.000 euros per solucionar un petit problema que tenen amb el nitrogen present a l'aigua que, en alguns moments, ha estat per sota dels nivells exigits per la normativa europea.

L'alcalde de Cornellà del Terri, Pere Vilà, també es va manifestar indignat amb la Comissió Europea, perquè, segons ell, el nom del seu municipi surt a l'informe perquè és on hi ha la depuradora d'aigües residuals de tres municipis del Pla de l'Estany.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va dir que no tenia constància de cap problema amb l'aigua. El de Figueres, Santi Vila, va dir que ningú no li ha comunicat res, però que si alguna cosa passa és puntual i afecta un edifici que aboca directament a una riera. Vila diu que els han fet un requeriment administratiu perquè ho arreglin i, si no, aniran a la via judicial. En tot cas, l'alcalde de Figueres va qualificar aquest fet de “petit desajustament”, i va dir que la resposta serà ràpida si passa alguna cosa.

LA FRASE

Nosaltres complim el 95% de la directiva europea que marca els paràmetres de qualitat de l'aigua.
Jordi Xargay
president en funcions del consell del pla de l'estany

LA XIFRA

900.000
euros són els que ha invertit el Consell
del Pla de l'Estany en el sanejament per solucionar els nivells de nitrogen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.