Societat

A la Catalunya Nord demanen també l'oficialitat del català a Europa

Una campanya promoguda per associacions cíviques demana a les institucions franceses de les comarques nord-catalanes que signin el manifest dels eurodiputats catalans

La Federació de Defensa de la Llengua i Cultura Catalanes, la Plataforma per a la Dignitat de Catalunya Nord i Aire Nou de Bao han iniciat una campanya per forçar que les institucions de la Catalunya Nord es defineixin sobre l'oficialitat del català a la Unió Europea.

En una lletra adreçada a les autoritats nord-catalanes, amb el títol És l'hora de l'oficialitat del català a la UE, afirmen: “Des de la societat civil sol·licitem l'oficialitat del català en les negociacions d'adhesió de Croàcia a la UE”. Recorden als dirigents de la Catalunya Nord que “la llengua catalana és la tretzena amb més parlants de la UE i, malgrat això, no és oficial tot i que hi ha catorze llengües oficials a la UE que tenen menys parlants que el català”.

A la Catalunya autònoma els eurodiputats han demanat al govern espanyol “que aprovi l'oficialitat de la llengua catalana”. Les entitats que promouen la campanya posen la pregunta: “quines gestions es fan des de Catalunya Nord?”, ja que la llengua catalana “és el patrimoni comú de tots els habitants dels Països Catalans”.

Recollida d'adhesions

La campanya consisteix en una recollida de signatures i adhesions que s'adrecen tot seguit a Marie-Thérèse Sánchez-Schmid, eurodiputada francesa de la UMP de Perpinyà, Hermeline Malherbe, presidenta socialista del Consell General dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu, vicepresident socialista del Consell General, Jaume Roure, tinent d'alcalde d'Unitat Catalana a Perpinyà, Jean-Paul Alduy, president de l'aglomeració de municipis Perpinyà Mediterrània del Partit Radical escindit de la UMP, Roselyne Ayrolles, directora de la Casa de la Catalanitat del Consell General, Daniel Mach, diputat de la UMP i batlle de Pollestres, i Christian Bourquin, president socialista del Consell Regional del Llenguadoc i Rosselló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona