Societat

TURISME

El negoci de les estrelles

Creen una oferta de tres dies a l'octubre per visitar el Montsec i observar els Dracònids

El parc astronòmic d'aquesta àrea acumula 55.000 visitants en dos anys

Interès per les llàgrimes de sant Llorenç

Mirar les estrelles pot ser també un bon negoci i generar riquesa a un territori. És el que està passant al Parc Astronòmic del Montsec (PAM), que serveix de dinamitzador econòmic i per desestacionalitzar l'oferta turística d'aquesta àrea dels Prepirineus.

Ara la novetat és aprofitar els esdeveniments astronòmics que se succeeixen a l'univers i que poden ser observats per les persones com a reclam turístic, tot i que també tenen el seu vessant divulgador.

El darrer exemple s'ha presentat aquesta setmana i consisteix en un paquet de tres dies de durada al Montsec, escollint allotjament i restaurants, així com visites al patrimoni natural i històric del Montsec, però amb una activitat estrella, i mai més ben dit. Es tracta de l'observació d'una pluja d'estels prevista per a l'octubre. Entre el 7 i el 9 d'octubre hi haurà el pas dels Dracònids per l'espai català i des del Centre d'Observació de l'Univers es podran veure bé, sempre que el temps ho permeti. El director científic del parc astronòmic, Salvador Ribas, destacava que totes les previsions indiquen que aquest pas dels Dracònids podria ser espectacular.

També aquests dies es poden veure les llàgrimes de sant Llorenç, o el que és el mateix, el pas dels Perseids, que és una altra pluja d'estrelles. Aquest fenomen de cada estiu també ha portat gent cap al Montsec i al Centre d'Observació de l'Univers, cada vegada més conegut. La iniciativa del nou paquet és fruit de la col·laboració entre el Consorci del Montsec, el PAM i una empresa turística lleidatana. Tot plegat per uns 150 euros. El Parc Astronòmic del Montsec és operatiu des de fa un parell d'anys i ja ha acumulat més de 55.000 visitants, dels quals uns 5.000 han estat escolars d'arreu de Catalunya i, uns 300 més han estat alumnes d'astronomia de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona.

El PAM es divideix en dues àrees. El Centre d'Observació de l'Univers (COU), que se situa a Àger (Noguera) i que inclou un parc de telescopis, i l'Ull del Montsec. Aquest és un planetari d'última generació i que un cop visionats els muntatges audiovisuals s'obre perquè els visitants puguin veure el cel i els estels de veritat. L'altra àrea és l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAM), al terme de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), destinat a l'observació i estudis científics. Es va construir a 1.570 metres d'altitud i l'explota l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya.

La inexistència de contaminació lumínica fa que el PAM sigui un dels millors observatoris d'estels de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.