Societat

Societat

El turisme de la ics, a ‘The Independent'

Un article sobre turisme a Catalunya recomana als visitants anglesos que es fixin en la manera com un català pronuncia la lletra ics, i que ho intentin ells per sorprendre els amics

Recomana visitar la comarca i Girona

Catalunya,des del punt de vista turístic, no es pot reduir a Barcelona, segons l'articulista

Es veu que això de pronunciar la lletra ics en català fa molta gràcia. Això és el que pensa Debbie Rigg, i ho escriu en un article que el rotatiu britànic The Independent publica a la seva edició del 2 d'octubre passat. Tracta sobre turisme a Catalunya, i afirma que per impressionar els amics –s'entén, els anglesos– el que visita el país ha de demanar a un autòcton com es pronuncia la ics i intentar reproduir aquest so.

L'article és de Debbie Rigg, d'una empresa especialitzada en rutes a peu que ofereix un rànquing amb els millors deu consells per visitar Catalunya. Al punt de la llengua, explica que el català és una variant evolucionada del llatí i que és una llengua pròpia de la zona. L'argument de l'articulista és que Catalunya no es pot reduir a Barcelona, des del punt de vista turístic i, per això, recomana visitar l'interior, sobretot les comarques gironines i, més concretament, la Garrotxa, el tram de la Costa Brava que va des de la Jonquera a l'Escala i Girona.

A part de la ciutat de Girona, Santa Pau, la zona volcànica de la Garrotxa, el volcà Montsacopa d'Olot i Besalú són els llocs més destacats. Quant a Girona, proposa visitar els carrers estrets de la rodalia de la catedral i el patrimoni jueu. De Santa Pau diu que és un dels conjunts medievals més ben conservats d'Europa i en destaca la plaça porxada i les cases adossades al castell.

Pel que fa a la zona volcànica, només diu que és una àrea de volcans adormits i en remarca la singularitat del Montsacopa d'estar ubicat al centre de la ciutat d'Olot. Confon la ubicació del Sant Sepulcre de Palera, que diu que pertany a Besalú, i d'aquest municipi, curiosament, en remarca que és un lloc de pas del camí de Sant Jaume. A més, hi afegeix que va ser un important centre cultural, religiós, polític i medieval, i fa menció especial del patrimoni jueu.

En un àmbit molt més general, Debbie Rigg recomana tastar els plats de la cuina volcànica i fa una referència curiosa als aliments que la defineixen –fesols de Santa Pau, bolets, etc.– i remarca que tot i ser molt rústics són aliments que estan fantàsticament tractats i cuits, fins i tot per restaurants de categoria Michelin.

Finalment, remarca que Catalunya té tradicions pròpies com ara els castellers, la sardana i els correfocs i fa una pinzellada a la riquesa del patrimoni de les llegendes, amb referències a les quatre barres de Guifré i a Sant Jordi –parla de la tradició de la rosa i el llibre– i curiosament hi fa referència com al nostre Sant Jordi.

De fet, en pocs mesos, la comarca de la Garrotxa ha estat objecte de l'atenció de rotatius forans. El més recent ha estat el The Sunday Times, que ha recomanat una escapada de cap de setmana per 420 euros amb un vol de baix cost a la comarca de la Garrotxa. En destaca també Santa Pau, Besalú i Olot. A més incideix en les bondats de la cuina volcànica. Fa més temps, un altre rotatiu va posar Olot d'exemple d'integració de nouvinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla