Societat

Càrrega policial en la clausura del vintè aniversari de la UdG

Unes 200 persones es manifestaven contra les retallades davant l'aula magna, on el president Mas assistia a un acte institucional

Alguns manifestants van intentar entrar-hi per fer aturar l'acte i la policia va respondre amb contundència

Anna M. Geli va autoritzar l'entrada dels antiavalots a Lletres “per seguretat”

Unes desenes de joves es van enfrontar ahir als Mossos d'Esquadra al campus del Barri Vell. Els joves participaven en una manifestació contra les retallades i la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, que havia vingut a presidir l'acte institucional de celebració del vintè aniversari de la UdG. A dos quarts de dotze, tres quarts d'hora abans de l'acte, uns 200 manifestants van concentrar-se a la plaça de Sant Domènec, literalment presa per desenes d'agents i vehicles dels Mossos d'Esquadra. Davant la presència dels concentrats, alguns dels quals havien tingut picabaralles amb la policia per intentar accedir a l'aula magna de la UdG (l'antiga església de Sant Domènec), el president va entrar al recinte per la part posterior i l'acte va començar amb normalitat.

Enfrontaments a Lletres

Van passar només uns minuts fins que un grup d'estudiants van començar a colpejar, fins a esbotzar-la, una porta metàl·lica d'una de les capelles de Sant Domènec. La porta dóna també al claustre de la Facultat de Lletres, per on havien accedit els estudiants. Els joves van intentar tirar una taula al buit i aturar l'acte, mentre agents de seguretat i mossos de paisà intentaven impedir-ho. Finalment la rectora va autoritzar l'entrada dels Mossos a la facultat, per evitar, segons fonts del rectorat, que els forcejaments provoquessin la caiguda d'algú (la porta havia estat una sortida d'emergència, i està situada a tres metres del terra de l'església). Va ser al claustre on la violència es va desfermar amb més contundència. Els agents van rebre l'impacte de ferros, pedres i fustes mentre intentaven desallotjar els joves. Els enfrontaments van provocar quatre o cinc contusionats que van ser atesos per ambulàncies davant de la facultat.

Assemblea improvisada

Els mateixos estudiants que s'havien enfrontat a la policia van celebrar una assemblea a l'entrada de Lletres per decidir quina acció havien d'emprendre a continuació. Van decidir anar al rectorat, però el cordó policial no els ho va permetre. Davant d'això, van intentar accedir per una escala lateral a l'escalinata de Sant Domènec per entrar a l'aula magna, on continuava l'acte institucional. Es van repetir els enfrontaments entre manifestants i agents. Un cop es va saber que el president Mas ja havia marxat (altre cop per la part posterior de Sant Domènec), un grup reduït va cremar un contenidor davant de Lletres. L'acció va ser contestada amb més presència policial, que va fer retrocedir els joves fins a l'altura de la muralla. Vint minuts més tard, la concentració es va dissoldre.

Els fets violents s'haurien pogut evitar si la policia hagués fet menys ostentació de la força
Bartomeu Compte
Secretari gral. de ccoo a girona
L'actuació policial ha estat brutal i desproporcionada i la ingerència a la UdG, intolerable
Jordi Navarro
regidor de la cup a Girona
Les retallades no han arribat als cossos policials, perquè de porres i pilotes se n'han vist com sempre
Carles Bonaventura
regidor de la cup-Rcat a Girona
El que no pot pretendre el president és que després de la retallada el rebin amb els braços oberts
Pau Presas
portaveu de la jerc a girona

El SEPC vol la dimissió de Geli

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), convocant de la manifestació, ha demanat la dimissió de la rectora “per haver aplicat les retallades pressupostàries i ser còmplice de les polítiques privatitzadores de la Generalitat de Catalunya”. Una altra de les raons que els portaveus del sindicat d'estudiants donen per demanar la dimissió de Geli és el fet que hagi convidat el president, tot i haver dit “moltes vegades” que no estava a favor de les retallades del govern català. Troben, a més, “inadmissible” que la rectora autoritzés l'entrada dels Mossos a la Facultat de Lletres, i traspassen la responsabilitat dels enfrontaments a la policia, per no haver-los permès entrar a l'aula magna, on es feia l'acte institucional. El sindicat nega també que hi hagués “esvalotadors” entre els manifestants, i assegura que la immensa majoria dels participants “a la manifestació pacífica” eren estudiants de la UdG, i també personal acadèmic i PAS.

Tres detinguts, de moment

Els enfrontaments van provocar la detenció de tres persones acusades de desordres públics i atemptats contra l'autoritat. No es descarta, però, que en les properes hores hi hagi més detencions, un cop identificades les persones que van produir els aldarulls. La versió oficial dels Mossos és que els agents van rebre “l'agressió” d'una part dels manifestants, que comptabilitzen en sis-centes persones. Acusen diversos dels concentrats de fer cas omís de les seves instruccions i d'haver tingut “de forma reiterada” una actitud desafiant. Els agents diuen que els van tirar, també de manera reiterada, diferents objectes, i que tenien una “actitud violenta”. Els Mossos destaquen que alguns dels objectes llançats han acabat impactant contra les mateixes persones que hi havia allà concentrades. Pel que fa al balanç de ferits, les dades dels Mossos diuen que van ser divuit persones, dotze de les quals van ser policies. Tots els ferits, segons el comunicat, van ser de caràcter lleu.

Fets “lamentables”, diu la rectora

La rectora de la UdG, Anna M. Geli, no va voler fer declaracions sobre els fets que van passar ahir durant la celebració del vintè aniversari de la institució, i el rectorat es va limitar a emetre un comunicat lamentant “profundament” els incidents ocorreguts, que també qualifica de “lamentables”.

En la seva comunicació, la UdG justifica el fet d'haver permès l'entrada de les forces d'ordre públic al recinte universitari per prevenir possibles incidents a l'antiga porta d'emergència que els joves van forçar i que, segons la mateixa pròpia universitat, “no reuneix les condicions de seguretat necessàries”. Aquest era l'únic accés al recinte on es feia l'acte institucional no vigilat per la policia. El motiu, segons fonts d'Interior, és precisament perquè no era un accés des del carrer, sinó que es tracta d'una porta interior de la universitat. No es va bloquejar tampoc prèviament l'accés al claustre perquè la facultat funcionava amb normalitat i hi havia classes i actes convocats.

Artur Mas destaca els valors de la universitat

El president va mostrar el seu reconeixement als que van fer possible el naixement de la institució
La rectora va refermar el compromís de la UdG amb la ciutat
ACN/J.N

Tot i que en un primer moment es va témer per la continuïtat de l'acte institucional (quan els estudiants van esbotzar la porta principal), finalment es va desenvolupar amb normalitat. El president de la Generalitat, Artur Mas, va mostrar el seu reconeixement a les persones que van fer possible el “naixement” de la UdG i a les que l'han “fet créixer”. El president també va fer esment de les decisions del govern que poden despertar “crítiques i protestes”, però va dir que són necessàries per guanyar eficiència cada dia i també perquè el pitjor que es podria fer seria “no fer res”. Mas va destacar també la capacitat de lideratge de la universitat, que és, va dir, “on s'acumula més matèria grisa”. Per la seva banda, la rectora, Anna M. Geli, va reconèixer que es viuen “moments difícils” però va subratllar el compromís de la UdG amb la ciutat i la societat, i va expressar “plena confiança” en els projectes de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

Es duplica a l’Alt Empordà el nombre de diagnòstics d’AOS severa en sis anys

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT