Societat

Enfarinada al Vallès i platges de postal al Maresme

Fins al migdia la neu agafa als municipis del prelitoral i la Catalunya central, però s'esvaeix a la tarda a l'espera de la segona onada de nevades, de nit

Onze escolars surten il·lesos d'un accident

El primer dia de fred siberià va mostrar la seva cara més bucòlica per la presència de la neu amb una enfarinada general durant el matí a les comarques del prelitoral, sobretot al Vallès Occidental i Oriental, el Bages i posteriorment a Osona, l'Anoia o el Bages, amb gruixos de neu d'11 centímetres a Espinelves, 8 a Moià, 7 a Monistrol de Montserrat i 5 a Sant Hilari de Sacalm, entre altres. La nevada, a primeres hores del matí, també va arribar al nivell del mar i va deixar coberta la sorra d'algunes platges, com ara les de Calella o Pineda.

El temporal es va anar desplaçant fins que passat el migdia els flocs de neu es van anar retirant a l'espera de l'entrada de la segona onada de precipitacions, que es va fer esperar fins a les vuit del vespre, quan va començar a entrar per Roses i va provocar alguns talls de carretera, com la C-31 a Santa Cristina d'Aro. Les previsions havien generat gran expectació al país, però les principals nevades s'esperaven per anit amb una alta afectació a l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva, el Vallès Occidental i l'Oriental, el Baix Llobregat i el Barcelonès, amb una afectació menor al Tarragonès.

Tot i que la neu va agafar amb força als dos Vallès, i en poblacions com Matadepera i Sant Cugat alguns vehicles van haver de posar cadenes, tan sols es va tallar la circulació al Coll d'Estenalles i es va registrar un accident d'un cotxe que va bolcar de matinada, també a Matadepera. A les capitals, tant a Sabadell i Terrassa com a Granollers, es va llançar sal en algunes vies amb més pendent i la neu es va anar fonent a mesura que passava la tarda. La majoria de municipis també van activar els seus plans d'emergències i d'atenció per als sense sostre i van cancel·lar les activitats esportives i extraescolars.

Al Vallès Oriental la carretera d'accés a la vall de Santa Fe i la que puja cap als nuclis urbans de Mosqueroles i de la Costa del Montseny, a Fogars, van quedar tallades. A Sant Celoni també van haver de prohibir el trànsit a l'accés cap a la urbanització de can Coll.

 Al Maresme, l'estampa bucòlica de les platges contrastava amb la suspensió de la recollida de residus del Consell Comarcal a les zones de muntanya, com ara Dosrius. La davallada de les temperatures també va obligar ahir a fer una crida per trobar famílies d'acollida per als animals de la gossera comarcal davant l'anunci de gelades. A Mataró també es va ajornar el ple municipal. La policia va intensificar la vigilància en aquests accessos i la Creu Roja va atendre cinc persones sense sostre a l'alberg d'acollida.

Ple suspès a Berga

A la Catalunya central, com en altres indrets del país, també es van anul·lar actes i el ple de Berga fins dijous vinent. L'Ajuntament també va habilitar dotze punts on es podia disposar de potassa. Per la seva banda, l'Ajuntament de Vic recordava en un vídeo penjat al seu lloc web que tots els ciutadans tenen “el deure cívic de treure la neu” de davant la porta o la vorera.

A l'Alt Penedès, Anoia i Garraf, no hi va haver massa afectacions a causa del fred i la neu. Al migdia, a Anoia es va tallar la carretera BV-2204 al pas per Santa Margarida de Montbui, i calien cadenes a la C-1412a a Calaf (Anoia) i a la BV-2136 a Mediona (Alt Penedès). Les principals ciutats, com ara Igualada, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca i Sitges, tenen activats els dispositius municipals per a nevades i han preparat operatius, però a diferència de molts altres municipis d'arreu del territori no els va caldre posar-los en marxa.

Durant les primeres hores del matí, les nevades al Camp de Tarragona es van concentrar al nord de la Conca de Barberà. En poblacions com Santa Coloma de Queralt van caure fins a dos centímetres de neu.  Igualment, al Priorat i les muntanyes de Prades, els flocs solament van enfarinar el paisatge en algunes poblacions, i es van anar intensificant a partir del migdia.

Testimonial a Tarragona

Durant les primeres hores del matí, les nevades al Camp de Tarragona es van concentrar al nord de la Conca de Barberà. En poblacions com Santa Coloma de Queralt van caure fins a dos centímetres de neu. Igualment, al Priorat i les muntanyes de Prades, els flocs solament van enfarinar el paisatge en algunes poblacions, i es van anar intensificant a partir del migdia. A les ciutats costaneres del Camp de Tarragona la neu només fa tenir una presència testimonial  durant el matí de dijous, tot i que les previsions alertaven que la nevada s'intensificaria a la nit i també durant el matí d'aquest divendres. Ahir només van caure algunes volves de neu a Tarragona, Cambrils, Salou, Reus, Valls i Altafulla, entre altres. Les comarques menys afectades del país van ser les de les Terres de l'Ebre, on la neu  va caure sobretot a la Pobla de Massaluca i a Horta de Sant Joan, però sense ocasionar cap incidència.

 A la demarcació de Tarragona els equips llevaneus estaven ahir en alerta davant la possibilitat que les nevades fossin més intenses.  El Ministeri de Foment disposa d'onze màquines llevaneus distribuïdes pels parcs de maquinària de Tarragona, l'Ametlla de Mar, Móra la Nova i Tortosa, i de 1.000 tones de sal emmagatzemades en dipòsits d'arreu del territori. Per la seva banda, la Diputació disposa de quatre equips llevaneus i d'unes 100 tones de sal. El Departament de Territori i Sostenibilitat disposa de set màquines més a la demarcació i deu dipòsits de sal.

L'Ajuntament de Tarragona i la fundació Bona Nit van allotjar la nit de dimecres 32 persones sense sostre en el primer dia d'entrada en funcionament de l'operació Iglú, un dispositiu que s'activa quan les temperatures baixen per sota dels cinc graus en diferents pensions de la ciutat.

¦

Aquesta informació ha estat elaborada per
L. Sayavera, E. Ferran, E. Pomares, C. Filella, P. Mercadé, D. Marin, E. Ferran, J. Tort, J. Alemany.

300
persones
va contactar la Creu Roja fins a les 11 del matí per aconsellar-los com havien de prevenir l'onada de fred.
12
centímetres
de neu van caure a l'estació meteorològica de Puig Sesolles, al Vallès Oriental.

Ensurt en bolcar un bus escolar

Un autobús de transport escolar va provocar l'ensurt del dia en una jornada sense accidents destacables, quan el vehicle va acabar sortint de la carretera cap a a les onze del matí a Sant Agustí de Lluçanès,l a la comarca d'Osona. Concretament els fets van passar al quilòmetre 1 de la carretera BV-4608 i en aquells moments portava divuit alumnes a bord.

Afortunadament l'incident va acabar sense que hi hagués cap ferit. El succés es va produir quan un camió va quedar-se creuat al mig de la carretera a causa de la neu. El conductor de l'autobús va poder frenar en veure el camió, però un automòbil que circulava al darrere no va poder reaccionar a temps i va acabar xocant contra l'autobús. Com a conseqüència de l'impacte el vehicle escolar, que transportava alumnes de l'Institut Castell del Quer del municipi de Prats de Lluçanès (Osona), va acabar sortint de la via.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà