Societat

Els alcaldes de l'Empordà, entre la crítica i la impotència

Descriuen de “dramàtiques” i de “caos” les situacions viscudes amb l'arribada del foc als seus municipis

Una part dels batlles són molt crítics amb el retard de l'arribada dels bombers a la zona, tot i que entenen que la situació és límit

Els alcaldes de la zona afectada pel foc a l'Empordà se senten impotents davant l'avenç del foc als seus municipis i descriuen de “dramàtiques” i de “caos” les situacions que s'han viscut en les últimes hores, en què el gran incendi que crema des de diumenge al migdia no els dóna treva. “Els avions no donen l'abast”, deia l'alcalde de Boadella i les Escaules, Frederic Minobis. “Hem viscut uns moments dramàtics”, hi afegia encara l'alcalde d'Agullana, Alfons Quera.

Alguns dels batlles que han parlat amb aquest diari són molt crítics amb la gestió i la coordinació que hi ha hagut en l'extinció de les flames i es queixen que els bombers arribaven molt tard i que els veïns s'havien d'espavilar a lluitar contra el foc. L'alcalde de Terrades, Isidre Felip, per exemple, es va lamentar que els efectius van tardar dues hores a arribar al seu municipi diumenge, tot i que assegurava que ahir sí que tenia efectiu. En el mateix sentit es manifestava l'alcalde de Llers, Carles Fortiana, que era contundent: “Si hi ha un culpable, aquesta és la Generalitat. Sóc un zero a l'esquerra. No em diuen res. El pla Infocat no serveix per a res.” També des de Darnius, Eduard Payrà, l'alcalde, deia que no tenien prou bombers. En tots tres municipis l'afectació del foc ha estat molt important.

Malgrat les crítiques, els alcaldes entenen que la situació és de límit i que els efectius estaven desbordats. Alguns d'ells agraeixen la feina feta per tots els cossos. És el cas de l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, per exemple, que diu que s'ha fet molt bona feina.

Precisament, el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavi Sanllehí, va assegurar que entén que hi hagués alcaldes que veien que el foc arribava al poble i que no hi havia prou efectius i que es queixin, però va defensar que els bombers tenen una visió global de tota la zona i que treballen per prioritats. “No falten efectius i la coordinació és bona. Però no hi ha manera d'aturar el foc”, explicava Sanllehí.

En el mateix sentit, el conseller d'Interior, Felip Puig, que era ahir al centre de comandament de Figueres, va respondre als alcaldes que es queixaven de la falta d'efectius que entenia la seva preocupació però que cal tenir una visió global. Preguntat per la qüestió, Felip Puig va dir que encara és aviat per parlar de si cal demanar la declaració de zona catastròfica, però va assegurar que si els municipis ho demanen es traslladarà la petició al govern.

El delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús, parlava ahir d'una bona estratègia seguida pels Bombers de la Generalitat, que van apostar, diumenge, per treballar preveient que el vent giraria. “Es va reforçar la part de ponent per evitar que el foc anés cap a la Garrotxa quan entrés vent de llevant”, va dir. “L'han clavat”, hi afegia.

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, va descriure ahir la devastació de la zona, després de sobrevolar-la, i va parlar de “frustració i impotència”. Vila va carregar ahir durament contra la zona del Pertús, a la Jonquera, on es va originar el foc, i va dir que allí “es concentra un tipus d'activitat que és l'origen d'aquestes desgràcies”. És “dinamita pura”, hi afegia l'alcalde de Figueres.

LES FRASES

[Sobre la declaració de zona catastròfica] És prematur; primer hem d'apagar el foc
Felip Puig
conseller d'interior
Hem de fer una reflexió. No pot ser que diguem que som com la Toscana i cada estiu ens col·lapsem
Santi Vila
alcalde de figueres
Hi ha molts efectius a la zona però no hi ha manera d'aturar el foc. La coordinació és bona
Xavi Sanllehí
president del consell comarcal
L'estratègia seguida pels bombers de treballar en funció del vent ha estat molt encertada
Eduald Casadesús
delegat del govern a girona
L'incendi és espectacular. No està controlat, però tenim tots els efectius necessaris
Jorge Fernández Díaz
ministre de l'interior

L'Estat endurirà les penes contra les imprudències al bosc

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va anunciar ahir en la seva visita a la zona afectada pels focs de l'Empordà que el govern espanyol endurirà les penes contra les imprudències al bosc, que, com ha estat el cas de l'Alt Empordà, provoquen catàstrofes ecològiques i la pèrdua de vides humanes. “Hi estem treballant”, va assegurar Fernández Díaz, que també va fer un balanç de la situació de l'incendi, del qual va assegurar que no està controlat però que hi ha tots els mitjans necessaris. El ministre també va comentar ahir que treballa amb la redacció d'un decret llei que serveixi per aprovar ajudes econòmiques als afectats de l'incendi, tant per les pèrdues humanes com per les patrimonials.

A més, el president de les ADF a l'Alt Empordà, Josep Maria Cervera, va assegurar ahir que “el foc està actiu” i que no està controlat i va predir que el foc “no s'apagarà ni avui [per ahir] ni demà [per avui]”. Cervera va parlar de la dificultat de controlar un incendi de grans dimensions amb el vent que fa. Pel que fa a la valoració en la gestió, Cervera va assegurar que és aviat i que “la prioritat és apagar el foc”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona
societat

Avancen dos setmanes la precampanya contra incendis a Collserola

BARCELONA
sequera

El govern recorre a les dessalinitzadores flotants i descarta portar aigua amb vaixell

barcelona

Desallotgen els habitants d’una barraca a l’avinguda Massana

RUBÍ

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA