Festes populars i fires

Retorn al passat

El rei Carles el Calb és un dels nous protagonistes del Mercadal del Comte Guifré de Ripoll, que augmenta el nombre de parades i la xifra d'espectacles

Ripoll retorna a èpoques passades amb una nova edició del Mercadal del Comte Guifré, que, com el seu nom indica, commemora la mort de Guifré el Pelós, fundador de Catalunya i del monestir de Santa Maria de Ripoll. Del 10 al 12 d'agost, un mercat i una gran festa medieval transportaran la vila al seu passat gloriós, amb actuacions, espectacles, productes i molta ambientació.

El mercat medieval, amb oferta d'alimentació, jocs, artesania i vestuari, és un dels plats forts del Mercadal, ja que al seu voltant s'articula tota la festa i les animacions. A més, aquest any s'ha incrementat el nombre de parades –n'hi haurà unes noranta– i la seva qualitat. Així mateix, en aquesta quinzena edició es reforça la presència de figurants vestits d'època per intensificar l'ambient medieval i hi ha més tallers i noves activitats al campament medieval, l'altre gran atractiu del Mercadal. Els tallers de fang, de pintura amb pigments i l'Scriptorium s'afegeixen al taller de fletxes que el club d'arquers Poligaris ja va oferir l'any passat –menys el de Scriptorium, la resta són de pagament–. Aquests tallers se sumen a l'escola de cavallers, el camp de tir medieval, els ponis i el tir amb arc, per oferir moltes activitats als més petits, a més dels espectacles de màgia, novetat d'aquest any. Hi haurà també malabaristes –destaca la companyia Alchymère–, músics, banderers, captaires i un carro de la mort. En la part musical, com sempre de gran nivell, sobresurten el grup txec Euphorica; Alchymère, que vénen de França; Zubi Verum, amb un espectacle sobre les pintures del Bosco, i els Drakonia de Figueres, que faran les justes l'última nit.

Cada any, el Mercadal intenta afegir ressenyes històriques a la festa. Enguany es parlarà del rei franc Carles el Calb i la seva relació amb Guifré a través d'una trobada entre ells i l'abat del monestir a Ripoll per parlar d'afers de política, trobada que mai va tenir lloc a la vila però que dóna peu per parlar de la política de l'època. Una altra novetat d'aquesta edició és la introducció d'un nou espai, els jardins del monestir, situats darrere els absis del monestir, on tindran lloc els actes més importants del diumenge: la final de tir amb arc, l'inici de la desfilada i les justes a cavall. També s'ofereix una visita teatralitzada sobre el monestir de Ripoll i l'orde de Sant Benet. La visita, que ha estat creada amb la col·laboració de tots els actors del municipi, començarà a la plaça de l'Ajuntament i recorrerà diferents espais del nucli antic. Els organitzadors preveuen que visitin la festa unes 28.000 persones, «majoritàriament es tracta d'un públic familiar, però cada cop més, també, s'hi pot veure visitants joves i adults, atrets pel mercat de qualitat i una programació artística de nivell», explica el regidor de Fires de Ripoll, Marc Grifell, que continua: «Intentem diferenciar-nos d'altres fires potenciant el simbolisme de la figura del comte Guifré i la llegenda de la fundació de Catalunya, amb molta teatralització, fent aparèixer el personatge, el campament... Dies plens d'il·lusió i d'encant medieval que permeten al visitant descobrir èpoques passades.»

Herència i descans de Guifré el Pelós

J.P.

El Mercadal és l'excusa perfecta per visitar una de les joies més preuades de Ripoll, el monestir de Santa Maria. La primera església va ser fundada pel comte Guifré el Pelós l'any 879, tot i que va arribar a la seva màxima esplendor en mans de l'abat Oliba. A l'interior es conserva l'element romànic més important, la portada del segle XII, també coneguda com la Bíblia en Pedra; també hi ha les tombes del comte Guifré el Pelós i de Ramon Berenguer III, entre altres. A l'altar hi ha la imatge de la Verge Maria feta en mosaic, i a la capella de sant Joaquim, sant Eudald, patró de Ripoll. El claustre es va construir en diverses etapes. Cal destacar-ne l'ala nord, amb rics capitells del segle XII (www.ripoll.cat).

Per arribar-hi

J.P.

La xarxa viària de Ripoll està estructurada de manera que la majoria de les carreteres de la comarca i les vies principals com la C-17, l'N-152 i l'N-260 passen pel municipi. El transport públic connecta amb les comarques veïnes i altres destinacions com Barcelona i Girona; i la línia de tren que passa per Ripoll permet anar cap a Barcelona o cap a Puigcerdà i la Guingueta d'Ix, en territori nord-català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona