Festes populars i fires

XI Festa Barroca de Moià

Un dia com fa 300 anys

Moià convida a reviure els fets bèl·lics succeïts l'any 1714 amb recreacions històriques, mercats i altres activitats

L'11 de setembre de l'any 1714 quaranta mil soldats francoespanyols ataquen Barcelona. Malgrat la resistència heroica, els catalans perden terreny. El conseller en cap i màxima autoritat de la ciutat, Rafael Casanova, cau ferit en l'atac al baluard de Sant Pere. Al migdia la ciutat capitula i és ocupada. La caiguda de Barcelona i el posterior decret de Nova Planta representen la dissolució de les antigues institucions catalanes al govern i també la fi de Catalunya com a nació sobirana.

Des de fa onze anys la seva localitat natal, Moià, homenatja la memòria de Rafael Casanova i reviu un dia com ara fa tres-cents anys amb la Festa Barroca, que té lloc del 8 a l'11 de setembre. Prenent com a fil conductor la persona de Casanova i els successos dels darrers moments de la guerra de Successió, la festa s'estructura com a un mercat artesà del segle XVIII al nucli antic de la localitat. Els punts forts de la celebració són, també, les recreacions teatralitzades de diversos episodis d'aquests fets bèl·lics relacionats amb Casanova, com ara la seva elecció com a conseller en cap i la jornada de l'11 de setembre, en què cau ferit en la defensa del baluard de Sant Pere.

A més, aquest any, el diumenge al matí es recupera una representació que reconstrueix la revolta dels habitants de Moià contra el cobrament de l'anomenat impost de les quinzenades pels borbònics. Si les representacions de la tarda són de caire més seriós, en aquesta hi ha dosis d'humor i crítica –s'hi llegeixen unes «lletanies» en què es fa una relació de la situació actual del país– i s'estableixen una sèrie de paral·lelismes amb l'actualitat. Una representació nova d'aquesta edició és la del consell de guerra dels borbònics, en què apareixen el duc de Berwick i els seus generals decidint la data de l'atac a Barcelona i els plans per dur-lo a terme. La mateixa escena es reprodueix des de l'òptica catalana: quan es decideix, a la vista de la petició de rendició enviada pels assetjadors de Barcelona, la resistència a ultrança. A les representacions hi apareixen una cinquantena d'actors voluntaris que donen vida als diversos personatges que hi apareixen: soldats, pagesos, consellers, militars borbònics, etc.

Continuant amb les novetats, una altra activitat que es du a terme aquest any és la projecció del documental El general Moragues, l'heroi oblidat, produït per l'Ajuntament de Sant Hilari, lloc de naixement de Moragues, amb la col·laboració de Moià, que va cedir vestuari, armament i material per a la filmació de les escenes de reconstrucció que hi apareixen. La programació es completa amb un concurs de dibuix infantil relacionat amb la festa o els personatges dels fets del 1714, música, animació, tallers, jornada de portes obertes i visites comentades a la Casa Rafael Casanova, de 10.00 a 13.30 h i de 16.00 a 19. 00 h (tel.: 93 830 01 43). La festa acabarà com sempre al migdia amb l'acte institucional i l'ofrena floral davant el monument de Rafael Casanova.

Visita al museu, casa natal de Rafael Casanova

J.P.

Una de les activitats que ofereix la Festa Barroca són les visites comentades a l'exposició permanent de la Casa Rafael Casanova –hi ha places limitades, cal inscriure-s'hi prèviament, al mateix museu–. L'edifici, que ja existia el 1570, va ser adquirit a mitjan segle XVII per la família Casanova, que el va ampliar –Rafael Casanova hi va néixer l'any 1660–. Conserva una bella finestra gòtica i a la planta noble es pot veure la decoració pictòrica del segle XVIII, amb el cicle d'Ester. Actualment és el Museu de Rafael Casanova, i hi trobem una explicació de la seva vida, l'arxiu municipal i el museu arqueològic i paleontològic de Moià, en el qual es poden veure les restes trobades a les coves prehistòriques del Toll.

Dades d'interès

J.P.

Com arribar-hi: l'N-141 porta directament a Moià, dins la comarca del Bages.

Dies Fira Barroca: del 8 a l'11 de setembre.

Lloc: entorn de l'església parroquial i nucli antic (mercat); plaça Major (animació, tronada de canons, representacions, lliurament de premis del concurs de dibuix); Casa Rafel Casanova (visites comentades); Auditori de Sant Josep (projecció del documental El general Moragues, l'heroi oblidat); plaça de Can Rocafort (representació de l'Onze de Setembre), i davant el monument a Rafael Casanova (acte institucional i ofrena floral).

Més informació: www.retorna1714.moia.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt