Societat

Encara no és un luxe

Des del setembre les atraccions de fires estan sotmeses a un IVA del 21%, com un producte de luxe

Els preus no s'han disparat però professionals i usuaris ho noten

L'IVA potserno afecta l'afluència a les Fires
però la gent no hi va
amb la mateixa alegria

Els nous tipus d'IVA en vigor des del mes de setembre taxen les atraccions de fires amb un 21%, equiparant aquesta activitat amb un producte de luxe, però ningú s'ho acaba de creure: ni els professionals del sector, que asseguren que mantenen els preus de l'any passat, ni la ciutadania, que ahir va omplir el parc de la Devesa complint amb el ritual festiu del dia 1 de novembre. A primera vista no ha canviat res, però en el camp de les percepcions tothom està convençut que les coses ja no són com abans.

“No és que la pujada de l'IVA afecti l'afluència a les Fires de Girona, però ens perjudica molt perquè es ve a afegir a la situació de crisi que ja arrosseguem durant tota la temporada. La gent no ve amb la mateixa alegria com abans, i considerar-nos un producte de luxe amb l'IVA ens ho complica encara més”, diu Joan Bagó, president de l'associació de firaires de les comarques de Girona. Bagó assegura que la majoria de les atraccions han optat per mantenir els preus de l'any passat (3 euros de mitjana) i aguantar així fins a final d'any per no perjudicar més la situació; “a final d'any ens reunirem
i decidirem què fem”, explica
el president del gremi.

Però a vegades les percepcions són més fortes que la realitat, i entre el públic que passejava ahir per Fires, la percepció general és que els preus s'han apujat i que tot és més car: “3 euros o 3,5 euros per una atracció són molts diners per una diada de Fires amb la família”, expliquen l'Eva i el Josep mentre esperen els nens que estan a la pista d'autos de xoc. Han vingut amb tres criatures de 2, 7 i 8 anys. “S'ha apujat, i si no pugen els preus escurcen les sessions i els viatges”, diu l'Eva, que explica que ells hi han arribat aviat (ahir a les 12 del migdia), perquè així no hi ha tanta gent i les atraccions no tenen tanta necessitat de reduir els torns. Vol dir que ja és un luxe anar a Fires amb la mainada? “No –responen convençuts aquests pares–, quan tens fills no és un luxe anar a Fires, però cal posar un límit.” Un límit que alguns anys enrere potser no s'haurien plantejat.

Sigui quin sigui el tipus d'IVA, ahir al migdia al parc de la Devesa hi havia cua per pujar a les vagonetes del Ratoncito vacilón. En Lluís també hi és amb la família i tres criatures. Encara no ha tingut temps d'esbrinar si els preus han canviat en relació amb l'any passat, però ell tampoc té la sensació de consumir un producte de luxe quan ve a Fires amb la mainada. “Si no vols, no compres”, diu en Lluís, confiant en el bon criteri de cadascú. En definitiva, passejant ahir per Fires, la sensació era que els únics que es creuen de veritat que anar a fires és un producte de luxe són els senyors d'Hisenda que han considerat oportú taxar aquesta activitat amb una IVA d'un 21%.

Per cert, a l'atracció del Ratoncito vacilón els altaveus destil·len consignes en català per atraure el públic, i en una d'aquestes falques se sent el president Jordi Pujol –un imitador, és clar– que diu: “Voleu fer el favor de callar?” i que estossega com ho feia l'autèntic president. Em vaig sentir al·ludit; no toca –com deia el mateix president– parlar de l'IVA ni de productes de luxe si estàs fent cua per pujar al Ratoncito vacilón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.