Societat

Cata..Lliure dels vinyaters de l'Empordà i la Catalunya Nord

L'Empordà i la Catalunya Nord comparteixen terres similars pel vi

Primera trobada de tast conjunt entre vinyaters de banda i banda de la frontera

“tenim els mateixos sòls, per això hi ha similituds”

Vinyaters de l'Empordà i de la Catalunya Nord es van trobar ahir per una primera cata... lliure dels vins del 2012 a l'espai dels Templers de Nils, petita població de la plana del Rosselló fundada pels Templers i que depèn del municipi de Pontellà. L'encontre l'han anomenat així, Cata...Lliure. Hi havia “vins blancs, rosats, negres i dolços, de vinificació tradicional o innovant”, com explicava Bernard Marty, un dels enòlegs nord-catalans organitzadors de la trobada. Aquesta “Trobada de les dues Catalunyes” (subtítol de la trobada) era organitzada per l'Institut Cooperatiu del Vi (ICV), el centre enològic de la Catalunya Nord. Hi participaven una seixantena de vins de cellers cooperatius i particulars, agrupats per Denominacions d'Origen i per territoris, que els participants van tastar “a cegues”, sense que el nom del celler figurés a l'ampolla. Per Marty aquest primer encontre transfronterer entre vinyaters per tastar els vins respectius “és també una forma d'intercanviar, de poder enriquir-se amb els diferents estils de vinificacions i tipus de vins”. Al voltant de les taules de degustació, conversant ara en català ara en francès, els vinyaters estaven d'acord amb l'enòleg “poder comparar el mil·lèsim propi amb els altres és enriquidor, ens dona una visió global de l'anyada”.

Els vins procedents de la Catalunya autònoma eren tots de l'Empordà (les cooperatives de Garriguella i Espolla, Vins de Taller, Terra Remota, Selva Vitivini, Mas Llunas i Carriel dels Vilars), als que es va atorgar un espai específic, i els de la Catalunya Nord estaven dividits entre els territoris de Aglí-Fenolledes, Aspres-Rosselló i Cotlliure-Alberes. Un darrer espai va ser dedicat a vins experimentals amb el nom de “Descobertes”. Entre tast i tast Marty afirmava que “la nostra feina és d'aconsellar i seguir els vinyaters des del raïm a l'ampolla i ajudar-los a tenir i guardar un nivell qualitatiu perfecte”. Per Hélène Teixidor, directora de l'Institut Cooperatiu del Vi de Perpinyà “els vins de l'Empordà tenen més similituds amb els de la zona de les Alberes de la Catalunya Nord que amb els del Penedès” i troba natural que aquestes trobades entre vinyaters siguin transfrontereres.

Christine Campadieu, vinyatera a Cotlliure i Banyuls, confirma que “a l'Empordà i la zona de l'Albera nord-catalana tenim els mateixos sòls, per això hi ha similituds”. Tanmateix, assenyala que en els vins empordanesos s'hi troben varietats “que no tenim nosaltres, com el tempranillo, i altres com el cabernet que no fem servir per l'AOC, la denominació d'origen”. És per això que “el tast de vins nord i sud-catalans en un mateix indret és molt interessant”. Una altra diferència assenyalada per Campadieu és “la irrigació, a l'Estat francès està prohibida pel vins d'Apellation d'Origine Contrôlée (AOC)”. Els enòlegs rossellonesos de l'ICV explicaven que a banda i banda de la frontera estatal “hi ha hàbits culturals molt diferents en el món del vi”. Segons aquests especialistes, a la Catalunya autònoma “hi ha més degustacions, un interès de la població més desenvolupat en l'àmbit de l'enologia”. Acabat el tast, la directora de l'ICV, HélèneTeixidor, ha constatat que l'anyada 2012 “és força heterogènia entre tots els terrers, de les Corberes a les Alberes, passant per la plana del Rosselló”. I ha insistit en què “hi ha molta similitud entre els vins empordanesos i nord-catalans”.

FRASES

L'anyada 2012 és força heterogènia en els vins, de les Corberes a les Alberes i l'Empordà.
Hélène Teixidor
presidenta de l'icv

FRASES

A l'Empordà utilitzen varietats que no utilitzem al nord com el tempranillo, i el cabernet
Christine Campadieu
domaine tour vielle a cotlliure
La trobada ens enriqueix i fa conèixer diferents estils de vinificacions
Bernard Marty
Enòleg de l'Institut Cooperatiu del Vi de la catalunya nord
L'Empordà té més similituds amb els vins de la Catalunya Nord que amb el Penedès
Hélène Teixidor
presidenta de l'Institut Cooperatiu del Vi

Els vins i la catalanitat

A.R

Els contactes professionals entre catalans del nord i del sud, en aquests cas del món del vi, afavoreixen l'ús i el prestigi de la llengua comuna. Sempre hi ha qui, venint del sud, vol demostrar coneixences de francès i, venint del nord, d'espanyol. Però en una trobada com la d'ahir en el petit poble històric de Nils, que fou seu d'una de les comandaries dels Templers més importants de Catalunya, el català esdevenia pràcticament la llengua franca d'uns i altres.

Els vinyaters nord-catalans -per les circumstàncies prou conegudes de manca de reconeixement i d'ús social a l'estat francès- tenien més dificultats per expressar-se en català. Però el fet que aquesta llengua considerada per molts com “inútil” i reservada a l'estricte àmbit familiar i de treball a la vinya els serveixi per compartir experiències professionals amb els vinyaters empordanesos, els fa canviar la percepció negativa que en tenen. Els contactes des de fa més de deu anys entre vinyaters de l'Empordà amb els enòlegs de L'Institut Cooperatif du Vin del Rosselló han fet també que el català sigui la llengua d'ús corrent en aquestes relacions professionals.

Des que a la Catalogne Sud des del passat onze de setembre i la manifestació monstre hi ha un procés independentista, a la Catalunya Nord s'hi desenvolupa un interés creixent, una “fierté catalane” entre la població, i no només en aquest terreny professional del vi i la pagesia.

Institut Cooperatiu del Vi

Des de fa més de deu anys que els cellers de l'Empordà porten els seus vins per ser analitzats a l'Institut Cooperatiu del Vi (ICV) de la Catalunya Nord, que es troba al poble rossellonès de Toluges. Segons Hélène Teixidor, directora d'aquest Institut, “els vinyaters empordanesos ens tenen més a prop que no pas l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), que es troba a Vilafranca del Penedès”. A més d'anàlisis del vi, l'ICV de Toluges ajuda els vinyaters en temes com el condicionament i màrqueting. L'Institut Cooperatif du Vin és una entitat cooperativa que va néixer a l'Estat francès desprès de la segona guerra mundial. En aquell moment de reconstrucció del món del vi, el conjunt de les cooperatives vitícoles de les regions franceses de l'arc mediterrani va decidir aleshores de crear el seu propi laboratori d'anàlisis per millorar la qualitat dels seus vins. L'ICV és avui un dels pilars de la producció vitícola a les regions occitanes i la Catalunya Nord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.