Societat

Breugel i l'ocupació espanyola de Flandes de 1584

L'ESTORA

Aquestos dies podeu veure al cinema una pel·lícula sorprenent, és tracta del film polonès “El Moli i la Creu” dirigit per Lech Majewiski. L' acció se situa durant la repressió religiosa dels espanyols ocupants a Flandes, a partir de recrear el procés d'elaboració del quadre de Breugel “Camí del Calvari”.

La pel·lícula com a tal, resulta de gran bellesa per la fotografia i les imatges. Aquestes són permanentment una recreació de la pintura del pintor flamenc, amb els paisatges, els caràcters humans o els hàbits del moment. Tot, emmarcat dins de l' acció violenta i repressiva de les tropes del exercit invasor, tal i com un banquer que fa de narrador va mostrant, amb execucions exemplars dels protestants que són al judici del ocupants uns heretges als que cal castigar i eliminar.

L' obra que dona peu al film és “Camp del Calvari”, una escena sobre la passió de Crist, exposada al Museu de Viena, un símil de la passió patida per molts flamencs a mans dels invasors, Breugel (1.525-1.569) va estar així testimoni dels esdeveniments i ens ha deixat una mostra de la barbàrie dels famosos terços de Flandes. Recordem com a l'escola ens ensenyaven, amb orgull patrioter, allò de que “mai es ponia el sol a als territoris del imperi espanyol”.

Doncs, un bon cinema i un tema al meu parer que ens interessa, oblidat, però que és de la història real. En ocasions he visitat els anomenats Països Baixos, i eixa és una història que la tenen present, les referències es troben presents així, en moltíssimes ciutats he vist panells sobre accions militars, com son els setges, tanmateix, podeu recordar altra obra d'art, en aquest cas “La rendició de Breda”, de la qual podeu veure aquestos dies una versió especial, que de ser segur vos agradarà, a l' IVAM de la mà de Toni Miró.

Un detall més, el director és polonès, d'un país, també, ocupat per uns i altres, qui ha recreat l'escenari i l'obra d'art de Breugel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró