Societat

Massiva romeria a la Cova Santa dels alcublans

La Mare de Déu apareguda continua en parador desconegut però la tradició pot per damunt del fet

El primer dissabte de maig, des de finals del segle XVI, se celebra a les Alcubles, la romeria fins al santuari de la Cova Santa, distant del nucli urbà uns dotze quilòmetres.

Durant més de tres sigles, generacions d'alcublans han caminat units en un ritual religiós, però també lúdic, que aconsegueix reunir famílies senceres i amics en un dia especial.

Enguany però, aquest recorregut s'ha efectuat voltat d'un paisatge alterat pel brutal incendi forestal del passat estiu i la incidència de no haver-se recuperat encara la imatge furtada de la Mare de Déu de la Cova Santa.

Des de les huit del matí, moment en que en romers inicien la caminada acompanyats per la banda de música fins als afores del poble, fins que arriben a la meitat del camí es fa una aturada a l'indret conegut com el “descansador”, l'ambient transcorre entre cants i conversa.

A les portes del santuari, la comitiva alcublana es rebuda per l'alcalde d'Altura, al terme municipal del qual s'hi troba l'ermitori i en una emotiva cerimònia lliura la bara de comandament a l'alcalde de les Alcubles, simbolitzant que duran tota la jornada el santuari corre a càrrec dels alcublans.

En acabant la visita i la cerimònia religiosa, la diada esdevé plenament festiva amb el concert de la Unió Musical Alcublana, la visita obligada a les paradetes de dolços i productes de la terra i s'hi realitza un dinar a l'aire lliure per la rodalia.

A les 15 hores, els romers comencen el retorn per la carretera que uneix les Alcubles amb el Santuari fins l'arribada a la població d'origen on són rebuts amb aplaudiments i el volteig de campanes de l'església parroquial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida