Societat

Els 400 anys de Dénia com a ciutat

L'ESTORA

El 4 d' abril de 1.610 el monarca espanyol concedí a Dénia el títol de ciutat, segurament aquest fet es degué en agraïment al duc de Lerma, aleshores el Marqués de Dénia, un personatge de gran influència a la Cort i que, com és notori, participà en la controvertida decisió d' expulsar als moriscos.

L'efemèride ens ha estat recordada, entre altres iniciatives, amb una exposició que s' ha prolongat enguany, la qual cosa m'ha permès visitar-la.

M' ha semblat força interessant com la comissaria de l' exposició ha fet èmfasi en tota una sèrie de detalls sobre la vida a la ciutat, tractant-ne d'esbrinar com vivia la gent, com s' organitzava la vida quotidiana. Resulta així bastant exemplar veure com era la dieta del poble, la diferent situació de la dona envers la de l'home, el sistema d'elecció dels jurats que regien la ciutat, cal recordar que fins 1.714 el govern local es feia seguint el sistema foral valencià.

Els canvis urbanístics que la ciutat aniria adoptant es podem veure documentats fins èpoques properes a la nostra, mantenint, però, les bases agrícoles i comercials tradicionals. El present, ha estat una trencament total amb allò que hi era la tradició, la ciutat esta basada ara en el turisme, això sí, mantenint una identitat que es concreta en el sentiment de ser valenciana , en l'ús del valencià, malgrat la castellanització de l'actual alcaldia, i, tanmateix, en el tarannà obert cap l' exterior per part de la ciutadania.

Recuperar, doncs, la memòria en temps de crisi fa reflexionar, o deu fer reflexionar, sobre moltes coses; com l' evolució o els canvis en una ciutat com Dénia han estat impulsats en moltes ocasions pels interessos de la gent de dalt, i per tant, cal observar la realitat amb més perspectiva, amb una visió més estratègica. S' ha oblidat la història, s' ha apostat per allò que era més rendible de forma immediata. Una ciutat amb tanta història, ja important en les antigues civilitzacions, podria, tanmateix, mostrar-ne més el seu passat, posant en valor el seu patrimoni, com és el cas de l' arqueològic, com és el de la ciutat romana encara soterrada a l' Hort de Morant, o del cementeri dels anglesos per exemple.

En eixa línea de recuperar passat hi ha un capítol especial que resta per estudiar i donar a conèixer, es tracta del paper de la ciutat durant la guerra civil, quan les fabriques de joguets es convertiren en fàbriques de munició, quan fou un espai a la reraguarda segur, amb una zona on van estar militars de renom, amb una sanatori republicà avui en ruïnes.

Visitar, doncs, aquesta exposició m' ha suggerit una varietat de temes, i m'ha conduit a aterrar al present, al de 2013, a la ciutat de Dénia, la qual, a més a més de bon clima i mar, te un oblidat passat, i, alhora, un present sobre el qual cal reflexionar i qüestionat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona