Societat

La descoberta

Bellesa de vertigen

CORÇÀ El congost de Mont-rebei és una ruta fantàstica entre la Noguera i la Ribagorça. Aquest any s'hi ha afegit un itinerari nou entre Montfalcó i la Pertusa amb passos de fusta sobre la roca

Un dels punts de sortida, o d'arribada, d'aquest nou itinerari és l'ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa, documentada des del segle XII i punt de sortida també de la ruta a través de l'interior del congost de Mont-rebei, que és una altra excursió fantàstica a fer. L'ermita es troba en bon estat de conservació i domina un paisatge impressionat sobre el Montsec i les aigües de Canelles.


Aquest any s'ha inaugurat una passarel·la que uneix la Franja de Ponent amb el Principat sobre la Noguera Ribagorçana, a la sortida sud del congost de Montrebei, a la serralada del Montsec. El paratge és esplèndid, d'una bellesa escarpada, solitària, plena de misteri i d'història, i regada amb les aigües del pantà de Canelles. Submergit sota les fredes aigües de l'embassament hi ha el poble de Tragó de Noguera i les restes d'un castell que Ramon Berenguer I va entregar a la seva esposa, la comtessa Almodis. La passarel·la permet fer ara un recorregut entre el poble abandonat de Montfalcó, a la Ribagorça administrada per Aragó –on hi ha cal Batlle, una casa de turisme rural del govern aragonès–, i l'ermita de la Pertusa, a la Noguera. Es pot començar tant per una banda com per l'altra, i anar i tornar és una excursió d'unes cinc hores, 18 quilòmetres anar i tornar, i amb una dificultat mitjana. A la part aragonesa han col·locat dues impressionants passarel·les de fusta a la paret de la muntanya, sobre un precipici de prop de cent metres sobre el buit. Aquests passos de fusta enclavats en la roca han estat criticats perquè es podrien haver evitat amb una altra ruta més natural, però no es pot negar que tenen el seu atractiu per als caminants que els agraden els trams emocionants i no els fa res posar a prova el seu vertigen.

COM ARRIBAR-HI. Si es vol iniciar la ruta des de la Franja, anem per l'N-230 fins a Viacamp, i d'allà seguim les indicacions per pista fins a Montfalcó, a uns 10 quilòmetres. Per iniciar la ruta des de la Pertusa, cal anar a Corçà, al municipi d'Àger (Noguera).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona