Societat

La desfeta de 1714 es reviu amb tot detall a Moià

El municipi natal de Rafael Casanova recrea des del 2001 la batalla de l'11 de setembre de 1714 amb representacions històriques, un mercat i altres activitats

Les representacions teatralitzades i les fires temàtiques –amb les medievals com a punta de llança– s'han convertit en els darrers anys en una constant en la geografia festiva catalana. Ara fa dotze anys, però, això no era així i tot just començava a despuntar aquesta nova manera d'impulsar les festes populars. I va ser el 2001 quan a Moià van decidir que havien de treure més profit al fet que Rafael Casanova, el conseller en cap de Barcelona l'any 1714, hi hagués nascut i, a la vegada, donar més visibilitat a la Diada de l'11 de Setembre que, fins llavors, es limitava a una ofrena floral.

D'aquesta manera, i gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Moià, el museu de la població –situat a la casa natal de Casanova i on hi ha una exposició permanent sobre ell i la Guerra de Successió– i el Museu d'Història de Catalunya, va néixer la Festa Barroca de Retorn al 1714 que, per tant, avui arriba a la dotzena edició.

El coordinador de la festa, Ramon Tarter, explica que l'estructura bàsica de la festa es basa “en una fira temàtica del segle XVIII i en diferents petites representacions teatrals al voltant de la figura de Casanova i la Guerra de Successió, que van variant cada any”. Les representacions segueixen un guió amb una base històrica i el vestuari i atrezzo s'ha anat confeccionant al llarg del anys.

Aquest any, el programa, reduït a un sol dia per qüestions pressupostàries, inclou la representació d'El casament de l'hereu, esquetx que es recupera després d'anys, L'elecció del conseller en cap o la Darrera junta de guerra. Aquestes petites representacions completaran els clàssics, el mercat del segle XVIII, tot el dia, la desfilada del soldats i la tornada de canons que inicia la festa a la una del migdia, o l'atac final de les tropes francoespanyoles sobre Barcelona, ja de nit. Tarter concreta que les representacions i l'organització de la festa barroca mobilitzen entre 50 i 60 persones que hi participen de forma voluntària.

Tot i que és difícil saber quanta gent passa per una fira a l'aire lliure, els organitzadors estimen que, si el temps acompanya, avui prop de 5.000 persones visitaran Moià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona