Societat

Paco Comba, un dels últims espardenyers del País Valencià

El seu pas pel Museu de l'espardenya de Banyeres ha estat tota una descoberta personal

El Museu de l'Espardenya de Banyeres de Mariola acollia en dies anteriors una jornada de portes obertes en la que s'ha donat a conèixer al públic interessat tot el relacionat amb les antigues espardenyes. Una feina artesanal al 100% que compta en l'actualitat amb poques persones dedicades a aquest menester.

Entre les activitats programades existia la possibilitat d'assistir, in situ, a una demostració de confecció d'espardenyes per poder donar a conèixer quina era la seua tècnica de fabricació. Després d'una laboriosa recerca, finalment es va contactar amb la persona de Paco Comba, tal vegada, un dels últims espardenyers existents al País Valencià.

Espardenyer de Benifairó de la Valldigna i protagonista de la demostració, Comba comentava que, «probablement, jo siga un dels últims espardenyers que encara es dedica a aquesta labor. Provinc d'un poble de vora 1.500 habitants i tant sols jo i el meu fill ens dediquem de forma quasi habitual a esta feina artesanal quan a Benifairó, anys enrere, la pràctica totalitat del poble vivia de l'espardenya».

En el procés d'elaboració d'un parell d'espardenyes «puc tardar 2 o 2 hores i mitja si em dedique plenament a la feina en la que es poden distingir els passos com fer la sola, fer el motlle i cosir-la, fer la talonera, la cara, el cavallet i les passades».

Comba ha comentat que la visita al Museu de l'Espardenya de Banyeres ha sigut molt grata per a ell. «Tenia curiositat per conèixer què podia trobar en un museu dedicat a aquesta activitat i he reconegut peces i eines de treball que són iguals o molt paregudes a les que jo utilitze habitualment a excepció de la taula de treball, ja que la meua és més alta».

Mentre pronuncia aquestes paraules, el protagonista passa l'agulla d'un costat a l'altre de la sola de l'espardenya estirant el fil amb força sobre el genoll dret amb la finalitat de donar-li més consistència i aferrant-se al que, probablement, passe a ser un ofici més per al record marcat pel devenir dels temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós