Societat

Carme Forcadell i Muriel Casals a Perpinyà

Les líders de l'ANC i d'Omnium Cultural vindran debatre i aportar el seu sosteniment als actes del 7 de novembre

Els actes de la celebració nord-catalana del «7 de novembre» prendran enguany un relleu particular, especialment a causa del procés independentista en curs a Catalunya Sud. La commemoració reivindicativa nord-catalana recorda el Tractat dels Pirineus del 7 de novembre 1659 que va separar Catalunya en dues parts, desplaçant la frontera amb França de les Corberes a les Alberes.

Originada l'any 1984, la manifestació recorre tradicionalment els carrers del centre ciutat de Perpinyà amb lemes de defensa de l'identitat i la llengua

Reunió pública

Enguany, tres actes principals tindran lloc a Perpinyà. El dia 7, una reunió pública «Quina via hem de seguir?» tindrà lloc a la sala Aragó de l'Ajuntament a 19h amb la presència de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, organització que va dur a terme la Via Catalana de més d'un milió i mig de participants del passat 11 de setembre a la qual uns 2000 nordcatalans es van afegir i així perllongar la cadena humana des del Pertús. La presidenta d'Omnium Cultural, l'organització que va muntar el recent Concert per la Llibertat al Camp Nou, Muriel Casals, serà també present en aquest debat obert al públic.

Manifestació i concert

El dissabte 9, l'acte principal de la commemoració serà, enguany, la construcció d'una «Via del Nord» al centre ciutat que encerclarà el perímetre seu de les institucions locals: Prefectura, Consell general i Ajuntament. A partir de 16h al Castellet es constituïra la Via que encerclarà a precisament 16h59 -en referència a la data del Tractat- aquestes institucions.

Després del parlaments al peu del Castellet a 18h, una marxa amb torxes a 19h30 conduïra a la Casa Musical per un triple concert a 20h30 amb LaFaille Cobla (Catalunya Nord), Orxata Sound System (País Valencià) i Taverners (Illes Balears), concert que coïncideix també amb el final del Correlengua que acaba a Perpinyà el seu recorregut a través 105 les viles, barris i pobles de Catalunya.

Una conferència de premsa per presentar aquestes manifestacions tindrà lloc aquest dimecres 30 d'octubre al Casal Jaume Ier a 11h.

Informacions: ANC-Cat Nord/ Casal Jaume Ier, 23 avinguda del Liceu Perpinyà

Tel: 06 60 80 93 96

La Federació fa l'inventari

Per la Federació ( Federació per a la defensa de la llengua i la cultura catalanes), presidida per Miquel Arnaudies i organitzadora dels actes, el Tractat dels Pirineus simbolitza «la partició de Catalunya, la pèrdua de les institucions pròpies a la Catalunya Nord, l'inici de la descatalanització sistemàtica dels antics Comtats i la resistència a la desintegració de la identitat catalana volguda pels règims successius».

La Federació destaca quines conseqüències ha tingut el Tractat per a Catalunya Nord i quines conseqüències té encara en la nostra vida d'avui, i fa l'inventari de les promeses i de les realitats: què diuen que faran i que fan en realitat: L' Estat, el Consell regional, el Consell general, l'ajuntament de Perpinyà, els altres ajuntaments...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT